Iz Save kod Županje izvadili 424 projektila i 4 podvodne mine

aktivnosti na razminiravanju, rijeka Sava, županja, metom neprijateljskog topništva, suradnje Republike Češke i BiH., mup rh, granična policija, Državna uprava za zaštitu, u Savi kod Orašja, odzak, obuku policije Republike Češke (
...kažu, vratilo 20 godina unatrag i podsjetilo na ratna događanja kada je Županja bila svakodnevnom metom neprijateljskog topništva iz BiH. No razloga za paniku nema.

Riječ je o aktivnostima na razminiravanju korita rijeke Save. Naime, od 11. kolovoza na bosanskoj obali rijeke Save članovi Državne agencije za istrage i zaštitu BiH rade na pronalaženju, obilježavanju i uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava. Posao je počeo u rujnu prošle godine, u okviru bilateralne međunarodne policijske suradnje Republike Češke i BiH. Osim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koja je nositelj ovog projekta, i Odjela za specijalističke ronilačke aktivnosti i obuku policije Republike Češke (Brno), u pripremi i realizaciji projekta uključeni su i drugi brojni čimbenici iz BiH te MUP RH, Granična policija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje te Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija.

Aktivnosti su se obavljale u tri etape, a posljednja je završena prošlog petka. Iz korita Save kod Orašja i Odžaka ukupno je izvađeno 424 projektila različitog promjera, uključujući četiri podvodne mine težine veće od 100 kilograma. Navedeni projektili zaostali su ne samo iz rata koji je prije 20 godina bijesnio u BiH nego još i iz 2. svjetskog rata. Izvađeno streljivo je uništeno na vojnom poligonu Odlučna Barbara kod Glamoča i na poligonu Dusine u Orašju od strane pripadnika Oružanih snaga BiH i Federalne uprave civilne zaštite.

U Ministarstvu sigurnosti BiH ističu da je provođenje projekta od iznimne važnosti ne samo za države čije institucije aktivno sudjeluju u njegovoj realizaciji nego i za cjelokupnu međunarodnu zajednicu, budući da je rijeka Sava međunarodni plovni put i sigurnost plovidbe je od presudnog značaja. Prema podacima kojima raspolažu, u Savi kod Orašja rasuto je pedesetak sanduka minobacačkih granata. Oko 150 razornih granata tamo je dospjelo kada se 1995. godine kod mjesta Donja Mahala prevrnula skela kojom su prevožene. Nastavak projekta planira se sljedeće godine.

Izvor: glas-slavonije.hr