Iz BiH u Hrvatsku švercali nedopuštene tablete za potenciju

... u Našicama kaznenu prijavu protiv devet hrvatskih državljana (1964., 1982., 1976., 1980., 1985., 1985., 1981., 1983. i 1982.) koje se tereti za počinjenje više kaznenih djela izbjegavanja carinskog nadzora, poticanja na izbjegavanje carinskog nadzora te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, piše Index.hr.

Kako se navodi u izvješću DORH-a, postoji osnovana sumnja da su prva četvorica osumnjičenika i petoosumnjičenik mimo carinskog nadzora u Republiku Hrvatsku dovozili strana polovna vozila, na za sada neutvrđeni način na njima mijenjali brojeve šasija, stavljajući im originalne brojeve šasija sa uništenih ili neispravnih vozila prethodno registriranih u Republici Hrvatskoj, a zatim tako preinačena vozila registrirali kao domaća vozila uz pomoć petoosumnjičenika (1985.) kao odgovorne osobe u jednoj stanici za tehnički pregled vozila te da im je pri tome u jednom slučaju pomogao i devetoosumnjičenik (1982.).

Postoji osnova sumnje da su trojica osumnjičenika (1980., 1981. i 1983.) sudjelovali u nelegalnom unošenju iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku lijeka - tableti za potenciju, čiji promet u Hrvatskoj nije dopušten sukladno odredbama Zakona o lijekovima i Pravilnika o postupku i načinu davanja odobrenja za stavljanje gotovog lijeka u promet.

Svi osumnjičenici, osim drugoosumnjičenika su uhićeni i ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu u Našicama nakon čega je temeljem prijedloga državnog odvjetnika sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odredio istražni zatvor protiv prve dvojice osumnjičenika, petoosumnjičenika i četvrtoosumnjičenika zbog opasnosti od ometanja istrage i ponavljanja djela, a protiv drugoosumnjičenika i zbog opasnosti od bijega te je naloženo PP Đakovo raspisivanje tjeralice protiv drugoosumnjičenika koji je u bijegu.