Ivo Sanader zatražio da mu počne isplata zastupničke plaće

Ivo Sanader, HDZ, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Mladen Barišić, HDZ, Ivo Sanader, sabor, prisega, Ivo Sanader, Ivo Sanader, korupcija, Ivo Sanader, izručenje, Ivo Sanader, Ivo Sanader, Ivo Sanader, jamčevina, sloboda, Ivo Sanader, pritvor, sloboda, Ivo Sanader, Radimir Čačić, Ivo Sanader, presuda, Ivo Sanader, suđenje, bolnica, problemi sa srcem, sloboda, Ivo Sanader, Ustavni sud RH
S obzirom na to da je zahtjev utemeljen na Zakonu o pravima dužnosnika, Sanader će primati plaću do kraja mandata ovog saziva Sabora, te još pola godine punu plaću i pola godine pola plaće.

Prijem Sanaderovog zahtjeva "Indexu" je potvrđen iz Ureda hrvatskog Sabora za odnose sa javnošću.

Zastupničku plaću dok je bio u bjekstvu primao je i Branimir Glavaš, optužen za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 1991. godine.

U Hrvatskoj se protiv bivšeg premijera vodi istraga zbog navodne zloupotrebe položaja i ovlaštenja u više slučajeva. Sanader je jedan od osumnjičenih za "izvlačenje" na desetine miliona kuna iz državnih firmi i ministarstava preko marketinške firme "Fimi-medija" po kojoj je afera i dobila ime.

On je od 10. prosinca 2010. godine u pritvoru u Salcburgu pod optužnicama Hrvatske za korupciju.

Sanader je ranije, preko odvjetnika, u više navrata poručio da želi suđenje u Austriji jer u domovini ne bi imao pravedno suđenje, a nedavno je njegov odvjetnik Goran Suić izjavio da će bivši hrvatski premijer zatražiti od austrijskog pravosuđa da bude izručen Hrvatskoj, jer ne želi da bude prepreka ulasku njegove zemlje u EU.

Trojica sudaca Višeg zemaljskog suda u Lincu odlučiće 21. lipnja u javnoj raspravi u Zemaljskom sudu u Salcburgu da li je dopušteno izručenje bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera Hrvatskoj.

Srna