Ivo Sanader večeras stiže u Hrvatsku

Zbog niza optužbi koje mu se stavljaju na teret mnogi u Hrvatskoj očekuju odgovore na brojna pitanja, te razrješenje mnogih afera iskrslih nakon odlaska bivšeg premijera s vlasti prije nešto više od dvije godine, piše dnevnik.hr.

Nakon što je prvo zatražio od Austrije zaštitu, tvrdeći da se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički postupak, Ivo Sanader je početkom lipnja povukao žalbu na odluku o izručenju.

Napisao je pismo kojim je zatražio izručenje. 'Budući da se posljednjih dana moje ime vezuje uz moguće negativne konotacije naših pregovora s EU, želim vrlo jasno reći da je Republika Hrvatska zaslužila što hitniji završetak pregovora. Hrvatska je zrela za EU, a završetak pregovora vidim kao konac procesa koji sam i sam pred puno godina započeo i vodio.

Iz tog sam razloga donio odluku da na ročištu 21. lipnja 2011. zatražim hitan postupak izručenja Hrvatskoj. U sudskom postupku u Hrvatskoj želim dokazati svoju nevinost i razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima i stavljaju meni na teret', napisao je u pismu bivši premijer Ivo Sanader.

Prvog srpnja bilo je točno dvije godine da se Ivo Sanader povukao s mjesta predsjednika Vlade. I od tada se često predomišljao, želio se vratiti u politiku, potom napuštao Hrvatsku pa se opet vraćao. Uhićen je u Austriji, a kasnije je tvrdio da nije želio pobjeći. Odbijao je i izručenje pa se ponovno predomislio. SMS-om je uvjeravao da nije u bijegu. Već slijedeći dan planove o službenom putu u Ameriku pomrsila mu je austrijska policija koja ga je uhitila na autocesti.

Iz Fimi medije ga optužuju da je uzeo 80 milijuna kuna. Također ga se sumnjiči da je pogodovao Robertu Ježiću, da je HEP oštetio za šest, a JANAF umalo za 75 milijuna kuna. Blindirani BMW Sanaderu je navodno kupio Ježić i kompromitirao i HDZ.
Pune ruke posla sa Sanaderovom imovinom imala je policija. Dva su dana popisivali i iznosili kolekciju umjetnina iz Kozarčeve i supruga Mirjana Sanader žalila se na postupanje policije. I austrijusko pravosuđe razgovaralo je sa Sanaderom.

Ispitali su ga za pranje milijun eura preko jedne tirolske banke i sedam milijuna šilinga provizije preko Hypo banke. Pred povjerenstvom koruškog parlamenta rekao je kako mu je savjest čista. Bivši premijer tereti se za osam kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti, poticanje drugih, primanje mita, udruživanje u zločinačku organizaciju. Službeno su otvorene četiri istrage.

Krajem lipnja na površinu je izbila do sada najveća afera. USKOK je potvrdio da je protiv Ive Sanadera otvorena nova istraga zbog sumnje da je zloporabio položaj i ovlasti i primio mito. Bivšeg se premijera sumnjiči da je primio 10 milijuna eura mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojemu je zauzvrat omogućio preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Uz Sanadera i Hernadyja, istražnim nalogom USKOK-a obuhvaćen je i bivši potpredsjednik vlade RH Damir Polančec, kojega se ne sumnjiči da je primio mito, nego da je pomagao Sanaderu u zloporabi položaja i ovlasti predsjednika vlade. Iz MOL-a tvrde, bivšem premijeru Ivi Sanaderu nisu davali nikakav novac za preuzimanje najveće naftne kompanije. Bivši premijer iz Austrije je preko odvjetnika odbacio sve optužbe koje mu se stavljaju na teret te najavio da će se aktivno braniti.