Ivo Sanader: Sve mi je napakirala Jadranka Kosor!

Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Bivši hrvatski premijer, Vrhovni sud RH, slučaj Hypo
...u Europi, a koje je dobila redakcija austrijskog Tiroler Tageszeitunga. U tom je pismu Sanader optužio bivše stranačke kolege da mu smještaju jer se boje njegovog političkog utjecaja, piše index.hr.

Iz pisma se jasno može iščitati da je Sanader već duže vremena svjestan što mu se sprema i da se ne planira olako predati. "Optužbe protiv mene su skandal kakav, prema mom mišljenju, do sada nije zabilježen u demokratskim državama", kaže Ivo Sanader i dodaje kako je Jadranke Kosor, zajedno s ostalim visokopozicioniranim HDZ-ovcima, pokušala zaustaviti njegov povratak u parlament.

Vratio se jer je bio "zabrinut za europske interese Hrvatske"

U Sabor se Sanader, kako je napisao, vratio zbog toga što je "branio hrvatske europske interese", odnosno bio je zabrinut da se put Hrvatske prema Europskoj uniji ne odvija prema planu i programu. Odluka da se politički reaktivira, tvrdi Sanader, nije se dopala dojučerašnjim kolegama iz HDZ-a. "Jadranka Kosor, u suradnji s ostalim članovima stranke, izmislila je lažne optužbe protiv mene kako bi spriječila moj povratak u politiku", kaže Sanader.

Svoje tvrdnje Sanader pokušava argumentirati slučajem Damira Polančeca kojem je, prema vlastitom priznanju, Vladimir Šeks ponudio manju zatvorsku kaznu ako pristane prokazati bivšeg premijera kao šefa korupcijske hobotnice. "Moja savjest je čista. Ovo što se sada događa u Hrvatskoj je katastrofa i nema nikakve veze s nezavisnim pravosuđem kakvo je ustanovljeno zadnjih godina. Progon protiv mene je ogromni korak unatrag", napisao je Sanader.

Tri austrijske stranke traže ispitivanje Sanadera u vezi Hypa

Koruški socijal-demokrati, Zeleni i FPK zatražit će da se Ivo Sanader kao svjedok pojavi pred parlamentarnim odborom koji istražuje "aferu Hypo". To će biti moguće samo ako se sud u Salzburgu složi s tim zahtjevom, piše austrijski Kurier.

Austrijski list piše da je Sanader igrao bitnu ulogu u Hypo Alpe Adria banci koja je 90-ih godina ušla u Hrvatsku. U svom se članku osvrću na dokument koji je objavljen na WikiLeaksu, a u kojem je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić američkom diplomatu kazao za sumnjive poslove između Sanadera i Hypa. Posebno je naveden kredit koji je od Hypa dobio hrvatski tajkun Miroslav Kutle za kojeg je Sanader dobio 800 tisuća maraka provizije