Ivo Sanader pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora

Ivo Sanader, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Bivši hrvatski premijer, Vrhovni sud RH, slučaj Hypo
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader pravomoćno je osuđen na osam i pol godina zatvora.

Presudu je donio Vrhovni sud RH, potvrdivši Sanaderovu krivnju za primanje mita prilikom prodaje Ine MOL-u, te u tzv. slučaju Hypo.

U slučaju Hypo riječ je o dogovaranju visokih kamatnih stopa s Hypo bankom tijekom 1994. i 1995. godine, pri čemu je Sanader iskoristio teško stanje u zemlji.

Zagrebački Županijski sud zaprimio je odluku Vrhovnog suda koji je, nakon žalbenog postupka umanjio kaznu bivšem premijeru s 10 na osam i pol godina zatvora.

Županijski sud u Zagrebu Ivu Sanadera je bio osudio na ukupno 10 godina zatvora, no Vrhovni sud presudu je donekle ublažio te neke njezine dijelove prilagodio novom procesnom zakonodavstvu.

Vrhovni sud je sada potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu.

Dok je obrana tražila da se ukine presuda nekada najmoćnijem hrvatskom političaru i naredi novo suđenje, Uskok je u žalbi zahtjevao da mu se kazna poveća na zakonski maksimum od 15 godina.Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je da ne može komentirati odluku Vrhovnog suda dok ne pročita razloge koje su naveli u obrazloženju. »Zaprepašćuje nas da je činjenično stanje utvrđeno na takav način, no ništa ne možemo komentirati dok ne vidimo presudu«, kazala je Sloković Hini.

Obrana je u žalbenom postupku isticala da najspornijim drži što je sud odbio niz njihovih svjedoka, a bezrezervno poklonio vjeru 'neistinitim iskazima' ljudi koji su teretili Sanadera.
Među njima su najvažniji bivši riječki tajkun Robert Ježić, koji je posvjedočio da je Sanader preko inozemnih računa njegove tvrtke Xenoplast primio pet milijuna eura, odnosno polovicu dogovorenog mita od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te Drago Vidaković koji je rekao da je vidio kako je čelnik Hypo banke Wolfgang Kulterer Sanaderu predao proviziju nakon što je Hrvatskoj 1994. odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstva.neosnovana pa Dioki, kao što je stajalo u prvostupanjskoj presudi, državi mora uplatiti pet milijuna eura.

Sanader će 15 dana od primitka pravomoćne odluke u proračun morati uplatiti 3,6 milijuna kuna koliko je kao proviziju sredinom 90-ih, na dužnosti zamjenika ministra vanjskih poslova, primio od austrijske Hypo banke, zbog čega je osuđen kao prvi ratni profiter u Hrvatskoj.

Hina