Ivica Kukavica (NL): Za Imotski srcem i znanjem

Imotski, Ivica Kukvica, Imotski, Ivica Kukvica, Ivica Kukvica, Imotski, Ivica Kukvica, Imotski, Ivica Kukvica, Imotski
...u Imotskom, za portal nu.com.hr istaknuo smjernice rada, planove i program svoje Nezavisne liste.

Gospodine Kukavica, za početak, možete li nam se predstaviti u osnovnim crtama?

Zovem se Ivica Kukavica, rođen sam u Imotskom 12.12. 1970. godine. Oženjen sam i otac troje djece. Osnovnu i srednju kemijsku školu sam završio u Imotskom. Fakultetsku naobrazbu sam stekao 2003. godine diplomiravši na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom vojne karijere sam na vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu stekao aktivno znanje Engleskog jezika kroz sustav STANAG III i IV. Također sam završio velik broj tečajeva i seminara na temu upravljanja i vođenja velikih sustava. Sudionik sam i dragovoljac Domovinskog rata od samog osnutka 3. Imotske bojne 4. gbr te sam tijekom rata obnašao značajne zapovjedne i operativne dužnosti unutar 4.gbr, a zadnja mi je bila u zapovjedništvu IV. korpusa OSRH. Tijekom rata sam ranjen tri puta i svaki put sam se nakon oporavka vraćao na teren te sam stekao status HRVI 50%. Odlikovan sam mnogobrojnim odličjima, medaljama i zahvalnicama. Umirovljen sam kao visoki časnik (bojnik) 2008. godine.

Vaša Nezavisna lista na prošlim lokalnim izborima 2013. godine osvojila je 4 vijećnička mandata. Kakvim se rezultatima nadate na skorašnjim lokalnim izborima?

Naša Nezavisna lista postigla je najbolji rezultat od svih nezavisnih lista u Splitsko-dalmatinskoj županiji i to je meni osobno,kao i svim mojim suradnicima, bio veliki motiv da nastavimo s političkim radom. Kao oporba smo bili konstruktivni te oštri kritičari svih loših procesa koje je aktualna vlast na čelu s gradonačelnikom Antom Đuzelom donosila na štetu svojih sugrađana. Ostali smo dosljedni svim vrijednostima koje promičemo od prvog dana našeg nastanka te očekujem da će moji sugrađani naš politički rad nagraditi s duplo većim brojem vijećnika, koji će nam biti garancija da ćemo sve naše planove i provesti u djelo.

Vašu kandidaturu podupire i koalicija stranaka predvođenih HSLS-om i HSP-om. Mogu li liberalizam i pravaštvo, kao različite političke platforme, ostvariti dobru suradnju u lokalnim političkim okvirima?

Očekujem ne dobru, nego upravo odličnu i primjerenu suradnju tih stranaka, upravo iz razloga što nismo okupljeni nikakvim ideologijama ili lažnim političkim floskulama. Okupljeni smo iz jednog jedinog razloga, a to je osigurati budućnost ljudima u našem Gradu! A to nećemo ostvariti nikakvim ideologijama, nego kvalitetnim programima i kvalitetnim projektima koje je moj tim već osmislio i pripremio. Osim ove dvije stranke koje me za sada službeno podupiru, očekujem potporu još nekih stranaka s kojima sam još uvijek u pregovorima te svih mojih sugrađana koji su nezadovoljni s trenutnim stanjem u našem prelijepom gradu.

Nakon najave kandidature njihovog predstavnika za funkciju gradonačelnika i iz redova ostalog dijela oporbenih stranaka, preciznije iz Nezavisne liste MIzaIM, pojedinci iz redova lokalnog HDZ-a gotovo da su "otvorili šampanjac", smatrajući kako ta kandidatura ide u prilog njihovim političkim ambicijama. Stoga pitanje, šteti li ta kandidatura gospodina Bilopavlovića Vašim političkim planovima?

Ne smatramo da će bilo čija kandidatura ugroziti naš izborni uspjeh. Mi već duže vrijeme upozoravamo da u našem gradu ne postoji HDZ nego jedna interesna grupa okupljena oko gradonačelnika Ante Đuzela koji je izdao svoju matičnu stranku HSP te prešao u HDZ. Slijedom toga, očekujem da će naši sugrađani kazniti političku trgovinu koja nas je dovela na najnižu moralnu razinu i da će izabrati jedinu istinsku imotsku opciju koju predstavljamo moji suradnici i ja.

Po Vama, što je to posebno obilježilo višekratni gradonačelnički mandat gospodina Đuzela u Imotskom? Koje su to bile posebno dobre, a koje posebno loše karakteristike koje su obilježile njegove mandate na čelu grada?

Nastanak ove Nezavisne liste je posljedica svega lošega što se događalo u našem gradu posljednjih deset godina. Uz najbolju volju, ne mogu nabrojiti niti jednu dobru stvar koju je aktualni gradonačelnik napravio za svoje sugrađane. Svi mandati su svedeni na zidanje kilometarskih zidova te beskonačno asfaltiranje po nekoliko puta cesta koje nikuda ne vode. Mi smo jedini grad koji nema strategiju razvoja, poduzetnički centar, propustili smo osnovati LAG, dopustili smo devastaciju Doma zdravlja te masu subjekata koji nas čine gradom.

Koji su to danas najveći problemi u Imotskom i kako ih uopće mislite riješiti?

Najveći problem u Imotskom su nezaposlenost i iseljavanje. Moj prvi zadatak je napraviti reviziju i dubinsku analizu trenutnog stanja jer mi je, iako sam vijećnik, isto potpuna nepoznanica. Također, moramo uravnotežiti proračun, donijeti strategiju razvoja s jasnim ciljevima temeljenu na turizmu, poljoprivredi, infrastrukturi te malom i srednjem poduzetništvu. Moji suradnici i ja formirali smo već sada nekoliko stručnih radnih tijela od kojih je najvažniji Odbor za gospodarstvo, strateško planiranje i EU fondove. Primarni cilj nam je u prvoj godini mandata realizirati nekoliko manjih projekata da stvari pokrenemo s mrtve točke.

Možete li navesti neke od projekata koje ćete, ukoliko osvojite vlast, posebno nastojati realizirati?

Ukoliko analize pokažu opravdanost, namjera nam je završiti započetu gospodarsku zonu. Jedna od težišnih mjera će biti pomoć OPG-ovima kako bi isti uspjeli postići još veći broj samozaposlenih osoba te im pomoći u proboju na tržište. Važna zadaća će nam biti brendiranje našeg grada kao turističkog centra Dalmatinske zagore s naglaskom na prirodnu, povijesnu i kulturnu baštinu. Naša obaveza će biti riješiti problem odlagališta otpada ‘Kozjačić' sa još nekoliko kritičnih ekoloških mjesta, od kojih se posebno ističe kolektor u Glavini Donjoj. Poboljšat ćemo postojeću infrastrukturu te svojim radom omogućiti ulazak velikom broju poduzetnika u naš grad koji su nas dosada zbog neznanja i nezainteresiranosti aktualne vlasti zaobilazili u širokom luku. Namjera nam je povećati smještajni kapacitet dječjeg vrtića te nam je u planu izgradnja i staračkog doma. Na području grada imamo nekoliko kritičnih prometnih točaka te ćemo ih u suradnji s nadležnim institucijama sanirati kako bi smanjili broj prometnih nesreća. Jedna od važnijih zadaća bit će provođenje izbora za mjesne odbore jer isti u proteklih dvanaest godina nisu nikad održani te ćemo se na taj način približiti našim sugrađanima preko njihovih legitimnih predstavnika kako bi što kvalitetnije rješavali njihove socijalne i komunalne probleme. Ovo je samo dio našeg opsežnog plana i ne sumnjamo da će na kraju našeg mandata realizacija svega ovoga dovesti do zapošljavanja i podizanja kvalitete života u našem gradu.

Za kraj razgovora, poruka Vašim biračima?

Želja mi je da ovi izbori prođu u civiliziranom i demokratskom ozračju i da birači izađu u što većem broju. Lista za gradonačelnika i vijeće koje ću ja predvoditi su jedine kojima je grad Imotski i naši sugrađani razlog zbog kojeg i jesmo politički angažirani. Mi nikada nećemo pristati na nikakve loše kompromise kada je interes naših sugrađana i budućnost naše djece u pitanju. Naše drage sugrađane molim da nam daju bezrezervnu potporu kako bi napravili potpuni zaokret od sadašnje katastrofalne politike, te da naš grad napokon dobije izvršnu vlast na temeljima i vrijednostima koje smo svi skupa sanjali početkom 90-ih. ZA IMOTSKI SRCEM I ZNANJEM.