FOTO/VIDEO  Ivan Jarnjak: Da sam poslušao Tuđmana, bilo bi mrtvih i ranjenih na ulicama

Ivan Jarnjak
Prije 20 godina Ivan Jarnjak bio je na položaju ratnog ministra unutarnjih poslova. Kad je na Trgu bana Jelačića održan kultni prosvjed protiv gašenja Radija 101 dobio je naredbu od samog predsjednika Republike, Franje Tuđmana, da se prosvjed spriječi policijskom silom.

Odgovornost preuzeo na sebe

‘Bio sam svjestan da sam u škarama i da mi slijede posljedice bez obzira što ću napraviti. Da sam poslušao Tuđmanovu zapovijed, na ulicama bismo imali mrtve i ranjene. Bila je napravljena procjena razvoja događaja. Policija je bila dovoljno jaka i sposobna da ljude spriječi da izađu na Trg bana Jelačića, ali bi to značilo žrtve i razbijen cijeli uži centar grada', rekao je Jarnjak koji je Tuđmanovu zapovijed - odbio. Svu odgovornost preuzeo je na sebe, javlja Jutarnji list.

A što je Tuđmana nagnalo na naredbu za policijskim gašenjem prosvjeda? ‘Sjetite se, prethodila je objava CNN-a da je predsjednik u bolnici i da mu je ostalo tri do šest mjeseci života. Od tog trenutka počele su bitke za nasljednika, a one su bile vrlo grube. Radio 101 bio je jedan od elemenata te borbe. Neki su željeli stvaranje nereda u kojima bi se policija slomila pa bi morala intervenirati vojska ‘, pojašnjava Jarnjak tadašnju situaciju.

Dvadeseta godišnjica

Podsjetimo, povodom obilježavanja dvadesete godišnjice prosvjeda za Radio 101 na Trgu bana Jelačića tjednik Nacional i Hrvatsko novinarsko društvo organiziraju u četvrtak, 24. studenoga, multimedijsko događanje u Muzeju suvremene umjetnosti.