Ispunjava li gradonačelnik predizborno obećanje?

dan državnosti, Hrvatska, Ljubuški, Vukovar, obljetnica, Vukovar, domovinski rat, Natječaj, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, HDSSB, Vukovar, Vukovar, HSS, Erdutski sporazum, HDSSB, akcija oluja, VRO OLUJA, Bitka za Vukovar, Vukovar, molitva za vukovar
Protumačivši kao uspjeh gradske vlasti statističke podatke nastale 'brisanjem' korisnika iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gradonačelnik se zapravo nema čime hvaliti. Jer, uspješni su bili samo u protjerivanju mladih u Njemačku, Irsku i na hrvatsku obalu dok traje sezona. To je pravi razlog 'pada' nezaposlenosti. Čak niti navod o podatcima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o povećanju broja radnih mjesta na području grada Vukovara ne govori gradonačelniku u prilog, jer se nesmiljeno zapošljava samo u redovima gradske uprave.

Letimičnim pregledom loše održavane Elektronske oglasne ploče Grada Vukovara, razvidno je da je tijekom ove godine Grad zaposlio desetak osoba - u rangu stručnih i viših stručnih suradnika za energetsku učinkovitost, poduzetništvo, turizam, odnose s javnošću, pravna pitanja i obrtništvo, kao i određeni broj osoba u odsjeku za financije i prisilnu naplatu, te odsjeku za prostorno uređenje.

Iako su i druge oporbene stranačke organizacije na razini grada upozoravale na netransparentno i dvojbeno zapošljavanje u Gradskom poglavarstvu, te u tvrtkama i ustanovama kojima je Grad osnivač, a neke čak podnijele i kaznene prijave zbog osnovane sumnje u nezakonitosti, gradske strukture nastavljaju s ustaljenom politikom zapošljavanja. Eklatantan primjer je natječaj Upravnog odjela za opće poslove i ured gradonačelnika za prijam u službu administrativnog tajnika za opće poslove - novoizmišljenog radnog mjesta za koje dobro upućeni izvori tvrde kako je unaprijed poznato tko će ga popuniti i zašto. Pribrojimo tome i zapošljavanje dvoje novinara na Hrvatskom radio Vukovaru koji nisu novinarske struke, te tri nova radna mjesta u Gradskoj knjižnici Vukovar. Doista, zapošljava se na sve strane.

Kada je Gradonačelnik u predizborno vrijeme obećavao otvaranje 200 radnih mjesta, očekivali smo da će to biti u privredi i obrtništvu, a ne u Gradskom poglavarstvu.

A u slučaju da su sva navedena kadrovska pojačanja doista bila nužna i opravdana, slobodni smo postaviti pitanje: kada će svi građani Vukovara imati koristi od tih pojačanja? Kada će Grad Vukovar postati energetski učinkovitiji, urbano uređeniji, povoljniji za poduzetništvo i obrt? Ugodniji za život?

Radi lakšeg praćenja očekivanog napretka, možda bi Grad Vukovar mogao raspisati i natječaj za zapošljavanje višeg stručnog suradnika za uređivanje i ažuriranje službenih stranica Grada. Jer, građani Grada imaju pravo biti učinkovito i pregledno informirani o uspjesima ove gradske uprave.

Gradski odbor HSS
Vukovar