Islamska država objavila sat koji otkucava do isteka roka za Salopeka

ISIL, teroristi, teroristi, ISIL, ISIL, otmičar, otmica, ISIL, teroristi, otmica, ISIL, Tomislav Salopek, Tomislav Salopek, Tomislav Salopek, ISIL, ISIL, pogubljenje, Tomislav Salopek
Danas istječe rok koji su islamisti dali egipatskim vlastima da oslobode muslimanske žene nakon kojega su zaprijetili da će ubiti otetog Hrvata Tomislava Salopeka. U videu objavljenom u srijedu poslijepodne postavili su rok od 48 sati. Prenosi Večernji list.

Islamska država objavila je i digitalni sat koji otkucava preostalo vrijeme, a prema tom satu, prema hrvatskom vremenu, rok istječe u 17.35 sati.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar­-Kitarović jutros je telefonski razgovarala s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem oko sudbine otetog Hrvata Tomislava Salopeka. Iz Ureda predsjednice kažu da ona čini sve kako bi se spasilo našeg državljana. Predsjednica je o ovome razgovarala i s predstavnicima još nekih država, a razgovor s egipatskim predsjednikom je prvi koji je obavljen iz njezinog privremenog Ureda u Splitu.

Otac otetog Salopeka, Zlatko Salopek, zamolio je otmičare u razgovoru za AFP da puste njegova sina. - Molim ljude koji drže moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji jer je jedini motiv zbog kojega je on otišao u vašu zemlju bio da zaradi kruh za svoju djecu - rekao je za AFP Zlatko Salopek.

Nakon što su pripadnici Islamske države objavili video s hrvatskim taocem, članovi ISIL-ovih internetskih foruma raspravljali su o "ispravnosti" otmice i prijetnji ubojstvom Tomislava Salopeka.

- Koji je njegov grijeh? Samo tražim objašnjenje - jedan je od komentara koji prenosi portal Vocativ.com.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić jučer je zajedno sa suprugom i sestrom otetog Hrvata otputovala u Egipat kako bi pokušale pomoći egipatskim vlastima u oslobađanju Tomislava Salopeka iz ruku ISIL-a.

Tomislav Salopek otet je u Kairu 22. srpnja dok je išao na posao, a radio je kao menadžer za francusku tvrtku Company General Geoscience. Salopeka je, prema svemu sudeći, otela skupina Wilayat Sinai (Sinajska provincija). Prema objašnjenju svjetskih stručnjaka za terorizam, Al-Qa'ida i ISIL bore se za prevlast pa je ova otmica najvjerojatnije ISIL-ova propaganda za prikupljanje sljedbenika.