'Iskrenje dalekovoda nije uzrok požara, upravo suprotno!'

požar
...iskrenje dalekovoda, iz tvrtke Hrvatski operator prijenosnog sustava demantiraju tu informaciju, piše Slobodna Dalmacija.

-Tvrtka Hrvatski operator prijenosnog sustava se odazvala današnjem pozivu na očevid PU Split i priložila cjelokupnu dokumentaciju mjernih podataka koji dokazuju da uzrok požara nije iskrenje dalekovoda već da su prvi dalekovodi ispali iz pogona zbog već nastalog požara - kaze glasnogovornica HOPS-a Nada Kolega.

Požar koji je poharao Dalmaciju bio je tema i emisije Otvoreno u kojoj su gostovali zapovjednik protupožarne eskadrile pukovnik Davor Turković, predsjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Ante Sanader, predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić, ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

- Moji piloti su mi rekli 'Zapovjedniče, ovo je majka svih požara, ovo nikad nismo vidjeli. Ako ne bude mrtvih, Bože, hvala ti.' Kad su se svi vratili i kad smo vidjeli da nema žrtava to je za nas bio ogroman uspjeh - rekao je Turković.

- Iskrenje dalekovoda nije bio uzrok požara nego upravo suprotno, požar je uzrokovao iskrenje dalekovoda - rekao je Miroslav Mesić direktor Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) koji se u emisiju javio telefonski.

Dodao je da je devet dalekovoda na području Splita bilo ugroženo, ali sad su svi u pogonu.

- Odlučno mogu demantirati da je iskrenje dalekovoda direktan uzrok požara - istaknuo je Miroslav Mesić.