Inspekcije na jugu Hrvatske zaplijenile 4,5 tisuća kilograma mesa

hrana za jelo, meso, slanina, Zdravstveno-inspekcijski nadzor, inspekcija
Na području četiri južne županije u akciji nadzora podrijetla i označavanja životinja uklonjeno je i oduzeto oko 4.500 kilograma mesa i mesnih proizvoda, a izdano je i 17 optužnih prijedloga te pet kaznenih prijava, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o operativnoj akciji »Južna granica 2016« koju su na područjima Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije od 8. do 13. kolovoza zajednički proveli službenici Ministarstva poljoprivrede iz Sektora veterinarske inspekcije te Ministarstva financija, Carinske uprave i Službe za mobilne jedinice.

Pojačane mjere nadzora provodile su se na lokacijama te četiri županije, »za koje je postojala osnova sumnje da se na istima obavljaju radnje kojima se krše zakonski propisi koji reguliraju promet životinja i mesa, te obavljanja neregistrirane djelatnost«, pojasnili su iz Ministarstva.

Istaknuli su da je cilj akcije bio kontrola podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane životinjskog podrijetla te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke.

Nadzor je obuhvatio pet odobrenih objekata za klanje papkara, sedam registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla odnosno mesnica, jedna odobreni stočni sajam te šest prijevoznika i trgovaca životinjama.

Oko 4.500 kilograma mesa te mesnih pripravaka i proizvoda neškodljivo uklonjeno i oduzeto radi otklanjanja neposredne opasnosti za zdravlje ljudi, a oduzete su i 52 životinje, ističe se u priopćenju.

U akciji je utvrđeno i da su u pet slučajeva fizičke osobe neregistrirano obavljale djelatnost trgovanja i prijevoza životinja, u dva slučaja izdana je zabrana obavljanja djelatnosti maloprodaje mesa do upisa subjekta/objekta u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla Ministarstva poljoprivrede, a protiv počinitelja prekršaja pokrenute su zakonom propisane upravne mjere te izdano 17 optužnih prijedloga i pet kaznenih prijava.

»U nadzorima je zatečeno meso koje potječe od životinja na kojima nije proveden propisani 'ante mortem' pregled životinja prije klanja, kao ni 'post mortem' pregled trupova zaklanih životinja poslije klanja, te bez obavljenog obveznog pregleda svinjskog mesa na prisutnost trihinele u mesu, a koje je stavljeno u javnu potrošnju putem mesnica.

Zatečeno je meso nepoznatog podrijetla, bez oznake zdravstvene ispravnosti i ispravne prateće dokumentacije, a zatečene su i životinje nepoznatog podrijetla, nedokazivog životnog broja i identiteta te bez propisane svjedodžbe o zdravstvenom stanju i mjestu podrijetla životinja i drugog potrebnog«, zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Hina