Incident: Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

grafit mržnje, Incident, ILIJA ŠAMUKIĆ
U Pačetinu, selu u općini Trpinja, u kojem je srpsko stanovništvo većinsko, dogodio se nacionalistički incident čija je žrtva umirovljenik hrvatske nacionalnosti Ilija Šamukić. Naime, pročelje Šamukićeve obiteljske kuće u Ulici braće Nudić 8 na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti išarana je velikim natpisom "Ovo je Srbija, seli se, ustašo" s četiri ocila, a na ogradi je napisano "Srbija".

- Na svoju obiteljsku kuću uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti stavio sam hrvatsku zastavu, no ona je skinuta, iako sam je postavio tako da je bila svezana žicom za koplje. Da nema zastave i da su mi pročelje kuće i ograda išarani, primijetio sam nakon što sam pogledao prijenos svete mise iz Knina u srijedu, kad sam izišao i imao što vidjeti. Osobe koje su skinule zastavu morale su donijeti ljestve kako bi to učinile jer je bila na visini od oko 3,5 metara. Osim toga, išarali su mi cijelu fasadu crvenim sprejom kako bi me otjerali iz Pačetina - priča nam Ilija Šamukić, koji se u to selo doselio prije deset godina iz Vinkovaca.

Dosad, kaže, nije imao nikakvih problema, a natpis s pročelja neće uklanjati.

- Meni ovaj natpis i išarana kuća ne smetaju, tako da to neću skidati. Policiju nisam zvao jer doći će mi Mirko i Slavko, pa će tu otići kod Žike na piće i neće ništa napraviti. Jednostavno, ne želim nikoga zvati. Što mi to vrijedi sada krečiti i brisati, kad će mi ponovo išarati. Prošle godine sam također izvjesio zastavu i nikad nije bilo problema - priča Šamukić.

U Pačetinu žive još dvije obitelji hrvatske nacionalnosti, no Šamukić kaže kako nikada nisu bili izložene prijetnjama.

Upitali smo za komentar i načelnika općine Trpinja, u čijem je sastavu i selo Pačetin, Miroslava Palića, no on kaže kako mu nisu poznata zbivanja u vezi s kućom Ilije Šamukića i to ne može komentirati.


ILIJA ŠAMUKIĆ

stanovnik Pačetina

U deset godina nikada nisam imao problema

- Živim sam, a proteklo desetljeće nikada nisam imao problema sa susjedima ili mještanima. Ni oni sa mnom. Išao sam s njima svuda, bio sam na raznim manifestacijama. Ne bojim se, na Veliku Gospu, 15. kolovoza, ponovno ću staviti hrvatsku zastavu na svoju kuću i onda ću vidjeti tko je muško da je skine, kad ćemo se inatiti, onda idemo do kraja. Ovo je moja država, moja zastava i moja kuća, ja nikoga ne iritiram - istaknuo je Šamukić.

 

glas-slavonije.hr