FOTO  In memoriam: Hrvatski dragovoljac i branitelj Pero Peja Baković 1963- 2017

Pero Peja Baković

U samim začecima obranbenog domovinskog rata Pejo je napustio svoj Tomislavgrad i priključio se Zboru narodne, u jednu od najelitnijih postrojba HV-a 3. Imotsku Bojnu.

Nakon postrojavanja na Kamenu mostu odlazi sa svojim suborcima u selo Kruševo i brani selo kao da je njegovo, ali u nedostatku opreme i tehničkih sredstava yugo vojska zauzima selo.

Imoćani kao Imoćani ne odlaze doma nego pomažu u obrani Zadra  i Ravnih kotara i to uspjevaju uz velike nadljudske napore. Nakon kratkog odmora sljedi deblokada Dubrovnika,  Imotice, Topole i Stupe,  a onda i zloglasnog Golubova kamena iznad Mokošice. Iako je neprijatelj imao daleko bolje položaje to nije sprječilo Imotske sokolove da se vinu u visine i sa Golubova kamena protjeraju dušmanine.

Dolaze nove akcije Hrvatske vojske, Zaplanik, Vukoš, Ivanjica i zloglasna Vlaštica. Nijednoga trenutka naš Pejo ne pokazuje umor nego je uvjek u prvim redovima kao hrabri i kršni Hercegovac stoji rame uz rame sa kršnin momcima i curama sa Imotskoga krša. Teško bi bilo nabrjati sve akcije u kojima je sudjelovao, a spomenut ću Zima, Ljeto Oluja ,Južni potez ,Skok 1 ,Skok 2...

Nakon umirovljenja uz pomoć supruge vodi brigu od dvije kćerke koje završavaju fakultet i naravno sudjeljuje u obilježavanju godišnjica i sjećanja na hrabre dane Hrvatske vojske i promiče vrijednosti obranbenog domovinskog rata.

Opaka bolest koja se nadvila na njim mu nije dala da i dalje bude sa nama i odlazi na neki bolji svjet okrpjen svetim sakramentom. Prijatelju ratniče kršni Hercegovcu, supruže i oče počivaj u miru Božijem i laka ti Hrvatska gruda.

Obitelji prijateljima rodbini i suborcima iskrena sućut.

Tekst i foto by:Ivica Lozina