FOTO  In memoriam: Franko Zagorčić i Zoran Lendić

in memoriam

Da se malo posjetimo pogibije junaka i heroja, te ratnog puta Izvidnika odlikaša iz četvrte gardijske brigade sa sjedištem u Splitu.

Nakon formiranje brigade osniva se intvertni vod u sastavu brigade koji djeluje u izviđanju položaja počeši od Kruševa do Dubrovnika. Nekolicina najhrabrijih se  izdvaja i osniva se izvidnički vod.

Svoje prvo vatreno krštenje imaju već na brdu Tmor iznad Slanog ili naselja Čepikuće gdje pogiba prvi zapovjednik i legenda Ivica Đžolić rođen 29.11.1966, a poginio je 26.10.1991.

Nakon toga na mjesto zapovjednika dolazi današnji ministar obrane general bojnik Damir Krstičevič koji sa izvidničkim vodom nastavja dubinska izviđanja u zoni obrane Dubrovnika. Poslije Damira koji postaje zapovjednik 4 .bojne 4. brigade na njegovo mjesto dolazi legenda Franko Zagorčić koji je sin jedinac od gluhonjemih roditelja i koji nastavlja započete zadaće.

Pošto je neprijatelj zaprjetio Dubrovniku, Pločama Metkoviću i ostalim gradovima ljepe naše sve više i više je teških zadaća i krvavih bojeva, a  neprijatelj je zaustavjen na samim prilazima Metkoviću i Neumu.

Pod zapovjedništvom pokojnog general bojnika Ive Jelića kreće se u protu napad i tjeranje neprijatelja prema Trebinju i Nevesinju i što dalje od Dalmacije.Tako dolazi i taj krvavi dan kada se ide u oslobađanja brda Lisac, a  tko je kontrolirao to brdo imao je i kontrolu sve od sela Turkovića, Pećina Vele Međe,  Ravnoga pa sve do Stoca.

U ranim večernjim satima kreće grupa od 12 pripadnika 2 Sinjske bojne 4 Brigade dvojica minera i nas pet brigadnih Izvidnika . U jutarnjim satima nakon kratke borbe ovladavamo brdom Lisac i onda nastaje pravi pakao jer neprijatelj iz svih mogućih topničkih  oruđa zasipa brdo tako da nije bio nijedan pedalj zemlje gdje nije završio koji projektil. Ako ne ne pogodi geler onda te pogađa kamen. Brojao sam u sebi jedno vrijeme koliko granata padne u par minuta, ali nije bilo moguće jer bi višecjevni raketni bacač ispraznio cjelo svoje punjenje.

Nakon kratkog zatišja koje je trajalo oko 20 minuta neprijatelj kreće u protu napad sa oko sto pješaka i dalje vršeći topnički napad. Nas je tada na brdu za borbu ostalo ostalo samo osam koji smo bili koliko toliko spremni na obranu,  jer su u samim jutararnjim satima poginili  Zoran Lendić, Petar Akrap i Stanko Vukojević kojima je u zaklon doletjela minobacačka granata od 120 milimetara i unakazila ih.

Predaje nema i neprijatelj iako brojčano jači ne napreduje kako je planirao, a  nas par što smo ostali branimo osvojeno brdo po cjenu života i nakon nekoga vremena borba se vodi na par metara ili točnije prsa u prsa.

Polagano se izvačimo ali neprijateljski vojnici se pojavjuju kao gljive poslje kiše. Mi se branimo dok  imamo streljiva i ne napuštamo položaj, i onda  metar iza mene pada moj prijatelj legenda Franko Zagorčić koji biva pogođen rasprskavajućim metkom u predjelu prsa, a  meni taj isti metak izbija dva prednja zuba .

Izvan sebe sam očajan zbog smrti prijatelja legende suborca moga i našega Frane, ali nema uzmaka i borba se nastavja kako smo i obećali do zadnjega metka .

Nakon par sati silazim u selo sa jednim metkom u pušci, a ni sami ni dan danas ne znamo kako smo izašli iz obruča .

Neprijatelji  zatvaraju obruč i uzimaju i veliki i mali Lisac, a nakon dva dana kratkog predaha odlučujemo da idemo po svoje mrtve suborce. Pošto ne uspijemo doći na vrijeme na početne položaje akcija se na kratko odgađa. Nakon par opet smo spremni i uz pomoć slavne treće Imotske bojne ponovno uzimamo starateško brdo Lisac i nakon 6 dana nalazimo svoje mrtve suborce  i spuštamo ih u selo

Zoran Lendić je sahranjen u Rašćanima, a Franko Zagorčić na braniteljskome groblju u Splitu. Nakon sahrane vraćamo se ponovno na Dubrovačko ratište i hrabro oslobađamo Goluv kamen predvodeći slavnu 3 Imotsku bojnu Imotske sokolove  nastavjamo dalje prema Trebinju, i kotama Veliki i mali Zaplanik, Vukoš Laštica itd . Nakon osobađanja ovih kota dolazi i kota Kopije brdo gdje Izvidnici odlikaši opet imaju glavnu ulogu, ali tu pogiba još jedan zapovjednik Izvidnika Alfredo Lisica Bibinjac koji je rođen 27.06.1971 g.  a poginuo je  4 .08 1992 godine.

Poštovana gospodo evo htio sam vam malo prebližiti ratni put Izvidničkoga voda 4 gardijske brigade koja za akciju Maslenica prerasta u Izvidničku satnije i nastavja slavnu povjest obranbenog domovinskoga rata. Slavne i nikada nepokorene izvidnike odlikaše ima jedno geslo koje glasi Orilo gorilo jebe se nama.

Nema postustajanja i danas ćemo u 16 sati položiti cvjeće i zapaliti svjeće na grobju Lovrinac u 16 sati za Franka Zagorčića, a u 17 sati u Rašćanima za pokojnoga Zorana Lendića. Sveta misa za Franka je u 18 sati u crkvi svetoga Ivana na Žnanju,  a za Zorana u 17 sati u crkvi svetoga Mihovila u Rašćanima.

Sutra ujutro idemo odnjeti cvjeće i zapaliti svjeće na zlokopno brdo Lisac. Prijatelji suborci junaci legende laka vam Hrvatska Gruda koju ste toliko voljeli i cjenili da ste dali ono najsvetije što se može dati to je svoj život.

Počivajte u miru Božijem.

Tekst i foto by:Ivica Lozina