Imotski: Dva policajca pomagala u krijumčarenju cigareta iz BiH

šverc, švercera cigareta, osumnjičeni, korupcija, organizirani kriminal, Imotski, šverc, cigarete
Nakon što je objavljena neslužbena vijest o USKOK-ovoj akciji, Ministarstvo unutarnjih poslova je na svojim stranicama objavilo priopćenje u kojem navode da je istraživanje počelo u siječnju nakon što su prikupili operativne informacije da se više osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije bavi krijumčarenjem i prodajom cigareta.

Za organizaciju i vođenje zločinačkog udruženja je osumnjičen 34-godišnjak. Veće količine cigareta su krijumčarili preko ilegalnih graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, a prodavali su ih na području Splitsko-dalmatinske županije. Osumnjičen je i da je s 35-godišnjakom i 41-godišnjakom potaknuo dvojicu policajaca da im ustupe informacije o policijskim postupanjima kako bi neometano mogli prevoziti prokrijumčarene cigarete.

- Tijekom krijumčarenja osumnjičenici su imali točno podijeljene uloge: prebacivanje cigareta vozilom preko ilegalnih graničnih prijelaza, prethodnica vozilom kako bi se izbjegle neočekivane policijske kontrole, preuzimanje vozila s prokrijumčarenim cigaretama, skladištenje na području Splita te daljnja prodaja na ilegalnom tržištu - objašnjavaju u MUP-u.

Utvrđeno je da su od 4. ožujka do utorka iz BiH prokrijumčarili najmanje 33.294 šteke raznih cigareta za koje nisu platili carinska i porezna davanja, te su tako oštetili državni proračun za najmanje 6 milijuna kuna. Protiv svih je podnesena kaznena prijava USKOK-u, a dvojica policajaca koji su zlouporabili svoj položaj i ovlasti su udaljeni s dužnosti.

dalmacijanews.com