Imoćane poharala Q groznica: zarazna bakterija nalazi se u kozjoj i ovčjoj mokraći

Q groznica
Od četvorice mještana Studenaca u općini Lovreć, od kojih su trojica liječena na Klinici za infektologiju, te jedan na Klinici za plućne bolesti, kod trojice je potvrđena Q groznica, i to kod dvojice na infektologiji i kod jednog na plućnom odjelu. Oba pacijenta na infektologiji, kod kojih je najnovijim nalazima potvrđena Q groznica, imala su upalu pluća, doznaje Slobodna Dalmacija.

"Nakon provedene terapije osjećali su se dobro i otpušteni su kućama. Treći je još u obradi, ali se sumnja da bi i on mogao imati istu dijagnozu. Ima upalu pluća i dobro se osjeća. Njegovi serološki uzorci su uzeti, a kod njega s obzirom na epidemiološke podatke se također sumnja na Q groznicu", službena je izjava prof. dr. Borisa Lukšića, predstojnika Klinike za infektologiju, koju je priopćio novinarima nakon potvrđene laboratorijske dijagnoze. Ono najvažnije u cijelom ovom slučaju je da se svi hospitalizirani pacijenti, te oni koji su otpušteni kućama, osjećaju dobro i njihovo zdravlje nije ugroženo.

Za sada, kako doznaje Slobodna Dalmacija iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Imotskom, registrirano je sedmero oboljelih s visokom temperaturom s područja Studenaca.

Inače, ova bolest prenosi se sa životinja na ljude. Da bi čovjek obolio od Q groznice mora udahnuti tu bakteriju od koje je već oboljela neka domaća životinja, koza, ovca, govedo. Upravo te životinje u svojoj mokraći i stolici izlučuju velike količine bakterija.

Također, prilikom prijevremenog poroda, abortusa kod životinja, velike količine bakterija iziđu vani i ostaju na zemlji. Bakterija je vrlo otporna i može živjeti u prašini i više od godinu dana, pa u nekim područjima postaje i endemska, tako da se može pojaviti i sljedeće godine.

Q groznica se naziva i balkanskom gripom i ovo je prvi put u Imotskoj krajini da se na jednom mjestu registrira ovoliki broj oboljelih.