I to je Hrvatska: Dva mjeseca živimo na kruhu i masti koju isprosimo

Kruh sami peku, a mast isprose u selu. Ivina supruga u posljednja je dva mjeseca smršavila čak 16 kilograma. Obitelj Didović iz Posavskih Podgajaca živi u kućici s dvije sobe i hodnikom između njih, ukupne veličine 25 metara četvornih. Par spava u kuhinji pregrađenoj ormarima. Kupaonicu nemaju, a zahod im se nalazi vani. Da stvar bude gora, Ivo je prije nekoliko mjeseci ostao bez posla pa obitelj sada živi od 1050 kuna socijalne pomoći, piše Večernji list.

"Od tog novca prvo kupimo brašno i kvasac za kruh koji sama pečem. Da ne bismo jeli suhi kruh, s vremena na vrijeme isprosimo nešto masti u selu pa njome namažemo krišku kruha i to nam je glavna hrana. Djeca litru mlijeka nisu vidjela već duže, a najteže mi je kada dvojicu mlađih sinova, koji pohađaju prvi srednje i sedmi razred osnovne, trebam poslati u školu, a nemam im novca barem za kiflu", jada se majka Mirjana, koja je u posljednja dva mjeseca smršavjela 16 kilograma.

Najveći dio socijalne pomoći ode na lijekove. Naime, uz Ivu koji je srčani bolesnik i pod stalnim nadzorom liječnika, lijekovi su potrebni i za najstarijeg sina koji ima kronični bronhitis te alergije. Odjeću i obuću nemaju od čega kupiti, a s obzirom na situaciju nemaju ni od čega ogrjev nabaviti. Hladnoću u kući dodatno stvara betonski pod.

"Više nemamo snage ni volje za životom, jedina su nam nada dobri ljudi voljni da nam malo ublaže ovu bijedu", govori gotovo u suzama otac Ivo Didović.

Večernji list piše kako se novac za obitelj Didović može uplatiti na tekući račun broj 3208110479 otvoren u HPB-u na ime Ivo Didović, a druge vrste pomoći mogu se ponuditi na telefon 032/867-188.