I Mustač pušten, oduzete mu putovnica i osobna iskaznica

Zdravko Mustač, europski uhidbeni nalog, UDBA, Josip Perković, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, Zastara nakon 25 godina, Državno odvjetništvo, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, Vrhovni sud, Županijski sud u Varaždinu., slučaj Đureković, ubojstvo emigranta, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Ministarstvo pravosuđa, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Krunoslav Prates, UDBA, udbaši, slučaj Perković, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, udbaši, UDBA, slučaj Đureković, UDBA, suđenje, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Stjepan Đurković , UDBA, udbaši, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču
Zdravko Mustač, nekadašnji šef Službe državne sigurnosti (SDS), pušten je poslijepodne iz istražnog zatvora u Remetincu u kojem je bio od 1. siječnja, kada je uhićen u svojoj kući na području Samobora na osnovi europskog uhidbenog naloga koji je za njim raspisala Njemačka zbog sumnje da je bio povezan s likvidacijom Stjepana Đurekovića 1983. u Münchenu.
Odluku da se Mustača pusti iz istražnog zatvora donijelo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Velikoj Gorici, koje je odlučivalo o žalbi Tomislava Antolina, Mustačeva branitelja. Antolin je u žalbi naveo da nije objašnjeno zbog čega je Mustaču određen istražni zatvor, već je u rješenju o određivanju istražnog zatvora samo navedeno da je ono svrhovito.
Mjere opreza

Argumentaciju iz žalbe Mustačeva odvjetnika očito je prihvatilo i izvanraspravno vijeće, koje je Mustaču ukinulo istražni zatvor, te ga je zamijenilo mjerama opreza. Kao i Josipu Perkoviću, kojem je istražni zatvor ukinut u petak, Mustaču su oduzete putovnica i osobna iskaznica te ne smije napuštati mjesto prebivališta.

U obrazloženju odluke, izvanraspravno vijeće navelo je da je zauzelo stav da se "svrha istražnog zatvora može ostvariti određenim mjerama opreza". Naveli su i da su vodili računa u Mustačevu teškom zdravstvenom stanju (već je dulje vrijeme teško bolestan, nap. a.) te o činjenici da zajedno s obitelji boravi na teritoriju Hrvatske, gdje je bio kada je za njim raspisan i europski uhidbeni nalog. Činjenica da je Mustaču ukinut istražni zatvor ne mijenja ništa vezano uz najvažniju stvar u tom slučaju, odluku o njegovu izručenju ili neizručenju Njemačkoj.
Odluka o izručenju

Sjednica izvanraspravnog vijeća na kojoj će se raspravljati o tom zahtjevu zakazana je za četvrtak u 10.30 sati, a na njoj će uz tužitelja koji predstavlja Njemačku nazočiti Mustačev odvjetnik te vjerojatno i sam Mustač. Kakva god ta odluka bila, obje strane imaju pravo žalbe u roku od tri dana, a konačnu odluku u cijelom slučaju donijet će Vrhovni sud.

Što se pak tiče Josipa Perkovića, koji je bio Mustačev podređeni, odluku o tome hoće li ili neće biti izručen Njemačkoj, on će doznati sutra (srijeda). Naime, sjednica izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda na kojoj bi se o tome trebalo odlučivati zakazana je za 13 sati. Njoj će, prema najavama Ante Nobila, branitelja Josipa Perkovića, nazočiti i Perković, a cijela ta procedura - iznošenja argumenata za i protiv izručenja Njemačkoj - mogla bi potrajati oko sat vremena.

Može se očekivati da će izvanraspravno vijeće odmah nakon sjednice donijeti i odluku, nakon čega počinje teći rok za eventualne žalbe.

vecernji.hr