Hvidra HVO-a: Svi se pismeno odreknite tužbi protiv Hrvatske!

... do Ivana Mamića Ićole, pukovnika HVO-a. Ićola je član Predsjedništva Hvidre HVO-a i predsjednik županijske organizacije u Herceg-bosanskoj županiji.

Rješenja u ladicama

- Ne znam tko je taj milijunaš, ali znam stav Hvidre HVO-a: držimo da je nemoralno to što je tužio Hrvatsku. No, prije toga želim razjasniti neke stvari glede hrvatskih mirovina za pripadnike HVO-a. Imamo dvije kategorije umirovljenika. U prvu spadaju poginuli i ranjeni na južnom bojištu. Radi se o 7000 pripadnika HVO-a koji su internom odlukom Vlade RH dobili mirovine bez ikakvih drugih prava - prava na stan, uvoz automobila, dionice... Ali nisu dobili rješenja koja je netko pohranio u ladici Vladinih institucija - pojašnjava Mamić.

- U drugoj kategoriji umirovljenika, dakle ranjenih, poginulih i zatočenih pripadnika HVO-a, nalazi se oko 6500 pripadnika koji dobivaju mirovinu iz Hrvatske po međudržavnom ugovoru između BiH i Hrvatske iz 2007. godine. Oni su umirovljeni pod istim uvjetima kao i oni s južnog bojišta, dakle, odrekli su se svih prava osim gole mirovine. Ja sam bio ranjen, pa sam također predao zahtjev da se umirovim po prvoj kategoriji. Ali sam zakasnio, pa sam ostao bez mirovine i tek 2007. sam dobio hrvatsku mirovinu po međudržavnom ugovoru, priča Mamić. Tako je Ićola dobio manju mirovinu nego njegovi kolege iz kategorije južnog bojišta, ali se ne žali.

- Četiri sam godine živio samo od sto maraka socijalne skrbi, pa kad sam dobio mirovinu, bio sam sretan kao prase. I zaista mi više ne treba. Doduše, nemam ni uporišta tužiti Hrvatsku, ali i da imam, ne bih to učinio. Meni je Hrvatska dužna 120.000 kuna, ali je u rješenju napisano da će mi to uplatiti kada budu imali novca. U šali kažem da bih te zaostatke dao za tri puta manji iznos.

Imam trorede, ne mirovinu

Upozoravamo Ićolu da država ne počiva na moralnim, nego na zakonskim odredbama i da bi umirovljenici HVO-a s južnog bojišta mogli Hrvatsku oboriti s nogu.

- Istina, ali kod nas je moral uvijek bio ispred zakona, jer nismo imali svoju državu. A opet smo mi Hrvati iz BiH "okuženi" u Hrvatskoj. Da dopustimo da nas optuže kako smo legalno opljačkali Hrvatsku za koju smo se borili!? Zato predlažemo da se svi pismeno odreknu traženja neke pravice sudskim putem.

Razgovoru s Ićolom pridružili su se Jozo Jurič Kule i Ivica Žilić.

- Imam čin pukovnika HV-a, imam trorede i odlikovanja, ali nisam mogao dobiti hrvatsku mirovinu - kaže Jozo Jurič, koji sa zetom Željkom Bebekom gradi farmu ovaca na svom imanju.

- Imam sve to, ali me nema nigdje u dokumentima, pa sam ostvario mirovinu kao pripadnik HVO-a. Doduše, primam 500 kuna iz Hrvatske za odličja. I to po međudržavnom ugovoru. Mogao bih i ja tužiti Hrvatsku, jer imam činove, odlikovanja, rješenja, ali mi se ne da. Puna mi je kapa hrvatske birokracije. Radije se bavim ovcama - govori nam Kule, a Žilić nastavlja:

Đava je čovik

- Ja sam umirovljen kao bojnik HVO-a, pa nikad nisam od Hrvatske ništa ni tražio, premda sam bio dragovoljac 1991. godine. Nisu problem poginuli i ranjeni umirovljenici HVO-a kojima Hrvatska daje mirovine bez ostalih pogodnosti koje uživaju njihovi kolege iz HV-a. Problem je ljudska gramzivost. Đava je čovik. A još veći đavli su fiškali. Nagovore čovika da more dobit milijune, pa se ljudima priča osladi... Lako je Švabi tužit Njemačku, ne može je oborit kako se god napinje. A Hrvatska je još zlomoćna država, iz rata izašla, još je kriza jamila... Ali mi opet nije jasno da je mogu srušiti hercegovački ratni umirovljenici. I to sasvim legalno, preko suda - govori Žilić.

- Tu ima i pretjerivanja, hrvatska vlast opet prebacuje pažnju s domaćih lopova na Hercegovce. No, u ovom slučaju svakako podržavam Ićolu i mislim da bi se svi trebali odreći sudskih parnica protiv Hrvatske - zaključuje Žilić.

Slobodna Dalmacija