HVIDR-a o objavi registra branitelje

Zakon o reviziji BiH, HVIDRA, Armija BiH, HVO, invalid, HVIDRA, optužbe, inspektor, branitelji, hrvatski branitelji, U čast hrvatskim braniteljima

U mjesec dana koliko je na Pantovčaku novi predsjednik Ivo Josipović održao je čak dva sastanka sa svojim Savjetom za branitelje. Glavna tema bila je predsjednikovo predizborno obećanje - javna objava registra branitelja.

Josipović je jučer izjavio kako se s premijerkom Jadrankom Kosor dogovorio da se inicijativa o objavi registra branitelja razmotri u Vladi i da to pitanje ne otvara frontu između njega i premijerke. To nije nikakva nova fronta, nego početak suradnje na nečemu što očekuje cijela hrvatska javnost rekao bih, a branitelji posebno. 

Josipovićev savjetnik za branitelje umirovljen brigadir HV-a Predrag Fred Matić rekao je da branitelji traže objavu tog registra i da on treba biti dostupan na internetskim stranicama. Također smatra kako nema razloga da se ne izmjene oni dijelovi zakona koji priječe objavu te da bi se njegovom konačnom objavom konačno dobila istina o tome tko je branio Hrvatsku.

No to opovrgavaju u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Zoran Komar kaže kako nije točno da to želi većina hrvatskih branitelja. Upravo suprotno, velika većina braniteljskih udruga negativno se očitovala o mogućnosti javne objave registra hrvatskih branitelja, a takva praksa nepoznata je bilo gdje u svijetu, izjavio je Komar.

Uz to, u Vladi smatraju kako nije pitanje objaviti ili ne registar branitelja, nego poštovati zakon ili ne. Naime, tvrde, da čak nekoliko zakona, pa čak i Ustav priječi objavu registra branitelja.

Premijerka Jadranka Kosor nedavno je izjavila da osobno nema ništa protiv objave registra hrvatskih branitelja, ali i upozorila da najprije treba promijeniti zakon, budući da je registar popis osobnih podataka. Tako bi svaki branitelj, prema sadašnjemu zakonu, morao osobno odobriti objavu tih podataka.

hrt.hr