Hrvatsku pogodio 'metereološki tsunamij'

nevrijeme

Grad je pogodio Veliku Goricu, Sisak i dio Zagreba.

Na Cresu je došlo do gotovo biblijskog potopa, a zbog snažnog vjetra more se počelo prelijevati na kopno, javljaju hrvatski mediji.

Centar Cresa je kompletno potopljen, dok su brojni turisti ostali zarobljeni u kafićima.

‘Hodao sam gradom kad je roknulo. Prvo munje i onda odjenom prolom. Još grada, hodam po vodi, kazao je jedan čovjek.

Južniji dijelovi Hrvatske također su pogođeni. U Starom Gradu na Hvaru potopljeni su riva i niži predjeli obale. More je po sredini uvale bilo oko 15 centimetara iznad rive.

Stručnjaci tu pojavu nazivaju meteorološki tsunami.

Oluja je zahvatila i Istru, javlja Istramet navodeći kako je riječ o jednoj od najjačih oluja u proteklih pet godina. Diljem Istre harale su i pijavice, munje te udari orkanskog vjetra koji je puhao brzinom većinom od 100 km/h. Pala je i obilna kiša, lokalno više od 50 mm.

Munje su raznijele brojna stabla, ali i dimnjake, a jak vjetar nosio je sve pred sobom. Djelomično je došlo do urušavanja starih zidova te krovova zgrada. Prema svemu sudeći šteta će se mjeriti u milijunima eura.

U Novigradu je olujan vjetar napravio dosta štete u luci, a zaista je teško nabrojati sve dijelove Istre otkuda su se javljali ljudi navodeći štetu koja je nastala uslijed rušenja stabala. U Umagu su razbacani komunalni kontejneri, padala su stabla i crijepovi s krovova. Srušena stabla zatvorila su brojne prometnice na području Buja, Umaga i Novigrada. Olujno nevrijeme prouzročilo je i nestanak struje u pogođenim područjima. Brojni ugostiteljski objekti u kampovima i uz obalu, pretrpjeli su veliku štetu.

Radio Rijeka javio je i o snažnom nevremenu u Rijeci. Olujni vjetar napravio je štetu i u krugu Neuropsihijatrijske bolnice u Popovači, a osim drveća stradao je i limeni krov ambulante.

Olujno nevrijeme prošlo je i Zagrebom. Vjetar je srušio stablo na Jarunu. Kratkotrajno nevrijeme koje je jučer popodne zahvatilo Zagreb srušilo je veliko stablo u Škrlčevoj ulici koje se srušilo na obližnju kuću. Policija je na neko vrijeme zatvorila ulicu za promet dok vatrogasna ekipa nije raščistila cestu i sasjekla stablo u komade.