Hrvatskom se raširila epidemija mišje groznice

mišija groznica, epidemija, broj oboljelih, glodavci, mišija groznica, epidemija
U Požegi je zabilježen i prvi smrtni slučaj. Zbog komplikacija pro-uzrokovanih mišjom groznicom preminuo je stariji muškarac, inače kronični bolesnik. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zadravstvo, do danas je prijavljen 191 slučaj oboljele osobe.
Pacijenti dolaze nakon što prvi ili drugi dan dobiju povišenu temperaturu, glavobolju ili mučninu. Međutim, bolest dalje može napredovati u smislu zatajenja bubrega, smanjenog mokrenja, a ponekad i potrebom za dijalizom. Zaraze se tako što udišu prašinu u kojoj su izlučeni sekreti zaraženih glodavaca. Dakle bolest je uzrokovana virusom. U slini i urinu imamo virus. On se nalazi u prašini, ako dižemo tu prašinu, radimo u polju ili slično, možemo udahnuti taj virus i na taj način se zaraziti.

Na koji se način možemo zaštititi?

Prvo je potrebno najviše izložene skupine, kao što su poljodjelci, šumski radnici, izletnici, planinari, razmišljaju o zaštiti, ali i svi koji rekreativno odlaze u šumu. Potrebno je prati ruke, ne dizati prašinu, ne ležati po travi, ako nešto čistimo u nekim vikendicama i šupama gdje nismo dosta dugo bili, sve dobro treba prešpricati dezinfekcijskim sredstvom, ne dirati gnijezda glodavaca i paziti da ne ostavljamo hranu po stolovima ispred svojih kuća, jer glodavci vole i našu i životinjsku hranu.

Može li se reći do kada će trajati ova epidemija?

Epidemija uobičajeno na ovim prostorima traje do uobičajeno listopada, tako da očekujemo, ovisno opet o temperaturi i klimatskim uvjetima, vjerojatno do kraja listopada.