Hrvatski Sabor danas o prebivalištu

Novi će zakon policiji omogućiti da utvrđuje prebiva li osoba stvarno na adresi koju je prijavila, a utvrdi li se nedvojbeno da je netko prijavio fiktivno prebivalište, brisat će ga se s adrese prijavljenog prebivališta.

Iz Vlade ističu da namjera zakona nije ad hoc masovno brisanje građana iz evidencije o prebivalištu, nego sprječavanje zlouporaba prebivališta.

Zakon je, međutim, od samog početka naišao na oštro protivljenje dijela javnosti, a na konferenciji za novinare prije nekoliko dana osudile su ga i komisije Iustitia et Pax biskupskih konferencija Hrvatske i BiH.

 Komisije tvrde da će zakon nanijeti štetu Hrvatima iz BiH koji na temelju prebivališta u Hrvatskoj ostvaruju neka socijalna prava.

Takve je bojazni, međutim, otklonio predsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks, ističući da će se između dva čitanja zakona utvrditi mehanizam kojim će se zaštititi socijalna prava onih koji će ostati bez prebivališta.

Vladajući odbacuju i tvrdnje da se zakonom štiti izbjegle u Srbiju, a namjerava brisati Hrvate iz BiH. Ističu kako je zakon jednak za sve i kako su od brisanja iz prebivališta izuzeti svi koji su obuhvaćeni programom obnove i povratka izbjeglica.

(Fena)