Hrvatski profesor zatvorio račun u banci zbog reklamiranja homoseksualne povorke

Hrvatska, profesor, banka, reklamiranje povorke

Profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti doc. dr. sc. Boris Havel, politolog, povjesničar, stručnjak za Bliski Istok, sudski tumač za engleski, hebrejski i švedski, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu otkazao je račun u Erste banci zbog izraženog reklamiranja homoseksualne povorke.

Podsjetimo, Erste banka već nekoliko godina podržava manifestacije poput “Zagreb pridea”, pa su ga tako podržali i ove godine. Banka poručuje kako su “pitanja različitosti i uključivosti bitne komponente korporativne kulture Erste Grupe“.

Zbog takvih poruka, na društvenim mrežama brojni klijenti banke poručili su da zatvaraju račune kod njih i premještaju svoje poslovanje u banke koje se ne bave političkim aktivizmom, prenosi Narod.hr.

A evo što je napisao profesor Havel u pismu Erste banci:

Poštovana gospođo Gobec,

Obavještavam Vas da smo moja obitelj i ja odlučili otići iz Erste banke zbog promoviranja i financiranja homoseksualnih aktivnosti i aktivista u Hrvatskoj i drugdje.

Ljetos sam preko vaše FB stranice dobio reklamu o homoseksualnoj paradi u Zagrebu, koju su prvo vidjeli članovi moje obitelji i zgrozili se. Potom sam stupio u kontakt sa službenicima Vaše banke, koji su mi, ljubazno, potvrdili da je to politika Erste banke s kojom će banka nastaviti i ubuduće.

Moja obitelj i ja ne želimo biti dio te kampanje i ne želimo financirati ideologije koje se protive našemu kršćanskomu i tradicionalnom svjetonazoru.

Općenito smatram da banka, kao ni pekarna, autopraonica ili zubar, ne treba promovirati bilo kakve političke, ideološke i svjetonazorske aktivnosti, nego pružati uslugu koju klijenti žele i plaćaju. Od svoje banke ne očekujem da propagira nikakve, a pogotovo ne kontroverzne i bizarne političke, ideološke i svjetonazorske projekte.

Hrvatska je kršćanska zemlja u kojoj dominiraju tradicionalne vrijednosti, a netradicionalne uživaju slobode i prava, sve dok poštuju Ustav i zakone.

To je Hrvatska kakva se sviđa meni i mojoj obitelji, i ne želimo ni na koji način biti dijelom pokušaja da se promijeni bilo njezin kršćanski i tradicionalni temeljni karakter, bilo načela slobode i poštivanja manjina i alternativnih svjetonazora, uključujući homoseksualnu zajednicu.

Usluga Vaše banke i Vas osobno u pitanjima bankarstva bila je izvanredno profesionalna. Bio sam Vaš klijent otkako sam se doselio u Hrvatsku prije više od 15 godina. Pokazali ste ljubaznost, stručnost i angažiranost u pitanjima bankarstva te sam Vam zahvalan na suradnji.

Ovim putem još jednom pozivam Upravu banke da razmisli o poslovnoj mudrosti ideološkog i svjetonazorskog svrstavanja i aktivizma, koji ne spada u domenu financijskih usluga. Nisam jedini koji je taj aktivizam shvatio kao osobnu uvrjedu, te uvrjedu hrvatskoj kulturi, tradiciji, obiteljskim vrijednostima i shvaćanju morala. Budući da se ta politika kreira izvan Hrvatske, shvaćam je i kao oblik kulturološkog i svjetonazorskog kolonijalizma.

Ovo je pismo u cijelosti javno, srdačan pozdrav, zaključio je profesor Boris Havel.