Hrvatski konzorcij dobio posao stoljeća

IGH, konstruktor, jure radić, poslovniportal.ba
Prethodnih je tjedana crnogorska vlada počela pregovore s tvrtkom koja je bila druga na javnom natječaju, grčko-izraelskim konzorcijem Actor – HCH. Vlada u Podgorici priopćila je kako se odlučila na taj korak jer Konstruktor nije uspio osigurati bankovna jamstva u predviđenom roku. istovremeno, ministar financija RH Ivan Šuker rekao je kako je točno regulirano kome se i kako daju državna jamstva, te kako ne bi bilo dobro kada bi bila davana privatnom sektoru.

Na natječaju za gradnju autoceste od Bara do Boljara najpovoljniju ponudu na međunarodnom natječaju dao je Konstruktor, koji je vrijednost projekta procijenio na 2,77 milijardi eura, s udjelom Crne Gore od 1,74 milijarde. Grčko-izraelski konzorcij radove je pak procijenio na 3,92 milijarde eura, što je bio dovoljan razlog što su Crnogorci oklijevali raskinuti ugovor s konzorcijem predvođenim Konstruktorom.

Ministar prometa i pomorstva Crne Gore Andrija Lompar već je prije izjavio kako ima dojam kako bi grčko-izraelska tvrtka imala manje problema u pronalaženju novca za crnogorski "projekt stoljeća". No, kako navodi HRT, Konstruktor i IGH ipak su uspjeli u zadnji čas priložiti bankovna jamstva prenosi Poslovni portal (poslovniportal.ba).

Bila su upitna samo 124 milijuna eura ulaznog kapitala, kako je rekao čelnik IGH Jure Radić gostujući nedavno u emisiji Otvoreno, a tada je i ponovio kako ne traže državno jamstvo, već izvozni kredit.