Hrvatski generalski zbor zabrinut najavama optužnica iz BiH

branitelji, hv, HVO, HVO, Mostar, Hrvatska, Europska unija, dan neovisnosti, branitelji, registar branitelja, reakcije, branitelji, Hrvatska, pismo tati, otac, domovinski rat, pismo, svjedočanstvo, branitelj, pismo tati, Hrvatska, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, pismo, Hrvatski branitelj, Zoran Milanović, pismo tati, Hrvatska, Hercegovina, branitelji, Hrvatska, pismo tati, pismo mrtvom ocu, pismo, progon, hrvatski branitelji, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, branitelj, pismo, prosvjedi, branitelji, Hrvatska, tajkuni, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, pismo tati, branitelj, zemlja, pismo, pismo mrtvom ocu, poplave, pomoć, Buna, spomenik, Mostar, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, Hercegovina, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, BIH, pismo tati, branitelj, Čapljina, Hrvatska zemlja, tužba, dokaz, Marina Radoš, Hrvatska zemlja, akcija oluja, Hrvatska, knin, hrvatski branitelji, gardijske brigade, pismo mrtvom ocu, pismo mrtvom ocu, Hrvatska, homoseksualci, pismo mrtvom ocu, BIH, Hrvatska zemlja, pismo mrtvom ocu, Hr
Zabrinutost je izrazio zbog navodnih ratnih zločina 90-ih, a te je najave nazvao - "mini Haagom".

"Pojavili su se problemi i mi ćemo se tu ozbiljno uključiti, jer smatramo nedopustivim da se nakon oslobađajućih presuda međunarodnog suda u Den Haagu, neke visoke časnike Hrvatske vojske poziva iz Sarajeva kako bi bili svjedoci na tim sudovima", izjavio je general Miljavac na konferenciji za novinare nakon izvještajne skupštine HGZ-a u Domu Hrvatske vojske u Zagrebu.

"Što se događa nitko ništa ne zna i svi šute", dodao je Miljavac, odbivši odgovoriti o kojim je časnicima riječ.

Naglasio je da nije riječ samo o svjedocima već da postoje informacije kako su neki i optuženi za ratne zločine, dodavši da "ih je puno", no da nema prava govoriti o imenima.

General Miljavac pozvao je i medije da "istraže o čemu je tu stvar".

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, također, je podsjetio kako je Hrvatska vojska u oslobodilačkim akcijama tijekom rata u Hrvatskoj i BiH ratovala tamo temeljem međunarodnih dogovora i konvencija između Republike Hrvatske i BiH.

Istaknuo je da i po međunarodnim konvencijama smije se uči u teritorij susjedne države do 60 kilometara ako ste s tog teritorija napadnuti ili procijenite da vam s tog teritorija prijeti ratna ugroza.

"Po tim konvencijama na tom se teritoriju ne smije ostati trajno ili uspostavljati vlast", objasnio je general Miljavac.

Odbio je detaljnije govoriti o tim sudskim pozivima za svjedočenje i navodnim najavama optužnica za ratne zločine, ponovivši poziv medijima da se aktivnije uključe u istraživanje te pravosudne prakse u BiH.

Upitan o najavama mimohoda hrvatskih Oružanih snaga u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice vojno redarstvene akcije "Oluja", te polemikama u javnosti oko toga, Miljavac je odgovorio da Hrvatski generalski zbor nema još konačni stav i da će se sastati s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Dodao je da Zagreb zaslužuje nakon 20 godina vojni mimohod, ali da Knin treba ostati središte onoga što je bio strateški cilj "Oluje" i što je poništilo jednu paradržavu.

"Knin treba ostati kao trajna vrijednost, a nakon 20 godina građani ove zemlje zaslužuju vidjeti svoju vojnu silu", istaknuo je Miljavac.

Ocijenio je da troškovi tog mimohoda "neće biti neki veliki izdatak, jer vojska vježba i samo ju treba na neki način ešalonirati, postrojiti i zamisliti sav taj program"./HMS/