Hrvatska vojska stiže u pomoć Slavoncima u obrani od poplave

Foto: glas-slavonije.hr

Takvu je odluku donio ministar obrane Ante Kotromanović nakon što im je zahtjev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, piše hrt.hr.

Temeljem vladine odluke, a uz prethodnu suglasnost hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH, danas će dva helikoptera s 15 pripadnika Oružanih snaga RH biti upućena u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći na tamošnjem poplavljenom području, no zasad čekaju poboljšanje vremena. Iz MORH-a su izvijestili da je, uz dvije letačke posade, s osam pripadnika ETH, u pružanje pomoći krenuo i pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te šest pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.

Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac. pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda.

Zbog izlijevanja voda rijeka Pakre i Šeovice noćas je u jugoistočnom dijelu Lipika poplavljeno sedam ulica, a tijekom noći vatrogasci su evakuirali najugroženijih pedeset stanovnika toga dijela grada u vatrogasni dom. Drugim stanovnicima toga dijela Lipika vatrogasci donose prehrambene artikle i pitku vodu. Iako se voda polako povlači, u Lipiku i okolici kiša i dalje pada a voda sa Psunja slijeva se u Pakru i Šeovicu, pa se na ugroženom dijelu Lipika očekuje novi vodeni val. Visoke vode Pakre srušile su i pješački most kod pakračke bolnice, te most prema lipičkim vinogradima.

Županjska Posavina je pod vodom. Odčepljuju se kanali, stižu tisuće vreća s pijeskom, no voda i dalje nalazi put do kuća. U protekla 24 sata na tom je području palo više od 100 litara kiše.

Elementarna nepogoda proglašena je u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Šteta na poljoprivrednim usjevima je golema. Mještani spašavaju što se spasiti može. Mnoge su kuće već pod vodom koja navire sa svih strana. Vjetar je pak u Slavoniji rušio znakove, urušila se i jedna kuća, a stabla, zbog vlažnog tla, čupana su iz korijena. Iako velike rijeke ne prijete izlijevanjem, njihovi pritoci i odvodni kanali još će danima praviti štetu u Slavoniji.