Hrvatska vinjeta, spas za hrvatske autoceste?

vinjete,  vinjeta u Hrvatskoj, Ministar Butković, Monetizacija
Nužno je što prije provesti restrukturiranje HAC-a i ARZ-a. Cilj ove Vlade je uvesti beskontaktno plaćanje na autocestama. Prije donošenja konačne odluke moramo pregledati naručene studije i projekte, a za to ćemo morati pričekati još desetak dana rekao je. Navode o cijenama vinjeta nije želio komentirati jer je još rano za to, no zasigurno će se voditi računa da cijena vinjete prati standard građana Hrvatske", rekao je Butković te dodao da je cilj uvođenjem vinjeta povećati iskoristivost autocesta.

Sindikati se oštro protive uvođenju vinjeta u Hrvatskoj

"Mi nismo tranzitna zemlja i sve mediteranske zemlje imaju naplatu preko kućica. Razliku u cijeni tada bi trebala pokrivati država", rekao je predstavnik sindikata Mijat Stanić, koji se zalaže za poboljšavanje primjene ENC-a te što lakšu dostupnost istog građanima Tvrdi da su vinjete u odnosu na sustav ENC-a zastarjele.

Profesor Ivan Dadić s Fakulteta prometnih znanosti kaže da je nužno uvesti vinjete, a sve u cilju povećanja prometa na autocestama.

"To će za posljedicu imati povećanje BDP-a za 1% zbog toga što će se olakšati pristup logističkoj infrastrukturi uz autoceste, a povećat će se i sigurnost u prometu rasterećenjem lokalnih i regionalnih cesta", kaže Dadić.

Ministar Butković monetizaciju autocesta oštro je odbacio, ali i najavio sastanke s privatnim koncesionarima kako bi se što lakše pronašao kompromis ukoliko se Vlada odluči na uvođenje vinjeta.