Hrvatska slavi Dan državnosti - 25.06.2015

maraton franjo tuđman, Hrvati u BIH, Hrvatska, ustav, prosvjed, Hrvatska zemlja, dan državnosti, matija šerić, ustaše, partizani, dijaspora, Hrvatska dijaspora, domovina, Novac, Hrvatska zemlja, priznanje, dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Hrvatska, borba, pomoć, finansijska sredstva, Hrvatska, Hrvati u BIH, Hrvatska, BIH, Hrvati, Hrvati u BIH, državljanstvo, Hrvatsko državljanstvo, dokumenti, branitelji, Dan državnosti Hrvatske, moja domovina, hrvatsko iseljeništvo ,  iseljeničke priče

Stupanje na snagu odluke o osamostaljenju odgođeno je potom za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev tadašnje Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem.

Osamostaljenje Republike Hrvatske stoga je nastupilo 8. listopada 1991. godine, kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke federativne republike Jugoslavije (SFRJ).

Odluci o samostalnosti od SFRJ i suverenosti prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državno-političke krize, Sabor Republike Hrvatske donio je na zajedničkoj sjednici sva tri tadašnja Vijeća 25. lipnja 1991. Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Njome se utvrđuje da tim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje.

Na istoj je sjednici Hrvatski sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

U povodu obilježavanja Dana državnosti najviši državni dužnosnici položit će vijence i zapaliti svijeće kod grobnice Narodnih heroja, kod Središnjeg križa u Aleji hrvatskih branitelja Domovinskog rata i na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović bit će održan svečani prijem u prigodi Dana državnosti, a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u župnoj crkvi sv. Marka predvodit će euharistijsko slavlje za Domovinu.

Hina