Hrvatska slavi Dan državnosti - 25.06.2010

Prije povijesne odluke o pokretanju postupka razdruživanja u svibnju 1991. održan je referendum na kojem se više od 94 posto hrvatskih građana očitovalo o tome da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi.

U proljeće i rano ljeto 1991. Hrvatska je već bila suočena s pobunom lokalnih Srba i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te sa stradavanjem civila.

Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.

Središnja proslava Dana državnosti i ove će se godine održati u Vukovaru, a na njoj će biti predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor te predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić.

Prije odlaska u Vukovar, državni čelnici s izaslanstvima udruga proizišlih iz Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće kod spomenika Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, kod glavnoga križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju te na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Predsjednik Josipović vijenac je položio i na grobnicu narodnih heroja.

U povodu Dana državnosti u crkvi sv. Marka u Zagrebu služena je misa za poginule pripadnike Oružanih snaga RH i sve žrtve Domovinskog rata.
Državni čelnici nakon toga bit će na svečanoj sjednici Vlade, a svečanog postrojavanja Hrvatske vojske na Trgu bana Jelačića ove godine neće biti zbog štednje.

Svečani program na Dan državnosti u Vukovaru počet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Nastavit će se svečanom promocijom 12. naraštaja polaznika Ratne škole Ban Josip Jelačić i 14. naraštaja kadeta - vojnih pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

preuzeto sa hrt.

HRT