Hrvatska: SDP traži raspravu o povjerenju Vladi

"Tražićemo raspravu o neodgovornosti ove Vlade, to je naša odgovornost prema građanima", rekao je Milanović.

On je naveo da će se u toj raspravi vidjeti ko u ovom trenutku i zašto podržava Vladu, te dodao da će SDP i HNS djelovati usklađeno.

"Mi mislimo isto, tehnički detalji prijedloga mogu biti različiti, ali srž je ista. A srž je da je ova Vlada loša i treba otići. Mi je silom i destruktivno nećemo tjerati", rekao je Milanović za hrvatske medije.

Kritikujući HDZ-ovu Vladu, Milanović je rekao da ga je sram što se u Hrvatskoj događa zadnjih tjedana, a o čemu pišu i mediji u svijetu. On je optužio politiku HDZ-a da je "uzimala zajednički novac", dok su se neki njeni službenici "pohlepno bogatili i liječili svoje komplekse iz mladosti kupujući skupe stvari".

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je da su prijevremeni izbori pitanje parlamentarne većine, te dodao da najavom povratka bivšeg premijera Ive Sanadera u Sabor u Hrvatskoj nije zavladalo opsadno stanje. "Dok je koalicija čvrsta, tu je i vlada. Previše se društvene energije troši na to pitanje", rekao je Josipović.

On je ocijenio da je očigledno da postoji neki ozbiljan problem kada se Vlada, umjesto da rješava ozbiljne privredne probleme, bavi pitanjem povratka nekog zastupnika. "Hoće li se ovaj ili onaj zastupnikavratiti ili neće, to je pitanje saborske primjene propisa i ne smije biti pitanje oko kojeg će se lomiti cijela hrvatska politika jer to nema taj značaj", rekao je Josipović.

Predsjednik HSS-a i potpredsjednik hrvatskog Sabora Josip Friščić rekao je da dolazak Ive Sanadera u Sabor neće podijeliti vladajuću koaliciju, koja i dalje ima saborsku većinu. "Iz HDZ-a su i do sada odlazili i predsjednici Sabora i premijeri, a stranka je nastavila funkcionirati", rekao je Friščić i dodao da ne vjeruje da bi Sanader mogao oformiti klub poslanika u Saboru.

Pokretanje rasprave o povjerenju Vladi mora zatražiti najmanje jedna petina zastupnika, dok je za izglasavanje nepovjerenja potrebna većina svih zastupnikau Saboru.

srna