Hrvatska razmišlja o avionima za ratno zrakoplovstvo?

gripen
stručnog savjetničkog tima ministra obrane, piše Jutarnji list.

Jedan od članova tog tima, uirovljeni general Josip Štimac je jučer za Jutarnji list rekao da je zaključak da Hrvatska treba da zadrži borbeno zrakoplovstvo i da su preporučili da se odluka o zadržavanju donese početkom sljedeće godine, a da se odluka o izboru vrste zrakoplova donese do kraja 2017. godine.

On nije želio detaljnije da govori o zaključcima savjetničkog tima osim što je potvrdio da su zaključili "koji su to zrakoplovi priuštivi i održivi Republici Hrvatskoj".

Ti zaključci prenijeti su ministru obrane i predsjednici. Savjetnički tim za zrakoplovstvo, koji čine umirovljeni generali Josip Čuletić, Josip Štimac i Vlado Bagarić, osnovao je bivši ministar obrane Josip Buljević i njegov je zadatak bio da analizira četiri neobavezujuće informacije o mogućnosti opremanja Ratnog zrakoplovstva novim ili polovnim zrakoplovima.

Ponude su dali švedski SAAB za JAS 39 verzija C/D, Izrael za polovni F-16, Južna Koreja za FA-50 i Francuska za Rafael. Riječ je o informativnim ponudama koje Ministarstvu obrane daje određene smjernice u donošenju budućih odluka, prenosi regionalna tv N1.

Pri utvrđivanju najboljih varijanti za Ratno zrakoplovstvo uzete su u obzir tehničke i ekonomske opcije ponude. Kako prenosi Jutarnji list, zaključeno je kako uvođenje ova dva zrakoplova zahtijeva najniže operativne troškove korišćenja, minimalno ulaganje u infrastrukturu i najbolje ekonomske benefite.