Hrvatska objavila rat prljavom novcu u medijima

mediji, Novac, biseri, novinari, Hrvatska, novine, bolnica, smrt, novine
U hrvatskim medijima ima sumnjivog kapitala i prljavog novca – zaključak je predsjednika RH Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS). Najavljeno je kako će Vlada RH u naredih desetak dana pripremiti izmjene nekoliko Zakona nakon čega bi se jasno trebalo vidjeti tko su stvarni vlasnici medija u Hrvatskoj prenosi Poslovni portal.ba

Kasno poslijepodne VNS je pozvalo državna tijela (upravna, regulatorna i represivna) na nastavak i intenziviranje aktivnosti u cilju utvrđivanja zlouporaba i netransparentnih ulaganja te svih oblika kriminala veznih uz ulaganja u vlasničke udjele u medijima.'

Od nadležnih državnih tijela VNS traži analizu postojećih zakonskih propisa, predložiti mjere u cilju poboljšanja uvjeta za osiguranje pune transparentnosti vlasništva i ulaganja kapitala u svim oblicima medija, te spriječavanje svih netransparentih ulaganja i zlouporaba.

Upitan sumnja li kako u hrvatskim medijima ima prljavog novca i sumnjivog kapitala Josipović je odgovorio potvrdno i dodao kako je 'na državnim tijelima da sukladno Ustavu i zakonu sve utvrde'. O kojim je medijima riječ predsjednik nije mogao reći zbog istraga koje su tijeku.

"Pritom treba biti jasno da nitko iz politike nema ambiciju uređivati medije", kazao je Josipović.

Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo današnjom sjednicom i najavila izmjene i dopune nekoliko zakona što bi trebalo omogućiti pravi uvid u vlasništvo nad medijima.

'Tražit ćemo da zakoni budu tako koncipirani da se zna ime i prezime fizičke, a ne pravne osobe. Također ćemo vidjeti što treba napraviti u propisima kako bi se spriječilo trgovanjem koncesijama u elektroničkim medijima. Zaključeno je i kako Ministarstvo financija treba pojačati nadzor jer ima medija koji ne plaćaju poreze i doprinose.

Ne možemo očekivati slobodne medije i slobodne novinare ako ne znamo tko su vlasnici medija', istaknula je Kosor i zaključno dodala kako će se s najavljenim izmjenama zakona ići prije kraja ljetnog zasjedanja Sabora.