Hrvatska nam uzela 2,39 milijardi KM: Krava u BiH, a vime u Hrvatskoj

Josip Perić, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, buško jezero, maraton, buško jezero, buško jezero, vodostaj, suša, peruča, jezero, led, buško jezero, BIH, Hrvatska, buško jezero
Ovo otkriva izvješće o korištenju našeg hidrosustava, koji je nedavno sačinio bivši zamjenik generalnog direktora "Elektroprivrede BiH" Jusuf Krvavac, koji je skoro cijeli radni vijek posvetio hidroelektranama, piše Dnevni avaz.

Inače, naši zapadni susjedi koriste hidroenergetski sustav Orlovac, u koji je uključena i akumulacija Buško jezero, za proizvodnju električne energije u HE Orlovac u Hrvatskoj. Kako je za Avaz nedavno kazao dopredsjednik HSP-a i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH dr. Josip Perić, pri kraju svog funkcioniranja "Herceg-Bosna" dala je Buško jezero u vlasništvo Hrvatske elektroprivrede (HEP).

Prva etapa hidroenergetskog sistema Orlovac izgrađena je i puštena u pogon u travnju 1974.

- Od puštanja u pogon pa do sada (ne uključujući ovu godinu), hidroelektrana je sve vrijeme radila, pogonski bila ispravna i ostvarivala prosječnu godišnju proizvodnju od 440 givavat-sati (GWh). Budući da je u pogonu punih 35 godina, ostvarena proizvodnja do sada je 15.400 GWh. Uzimajući prosječnu cijenu električne energije od 0,08 eura po kilovat-satu (kWh), jer je skoro sva energija vršna, vrijednost do sada proizvedene električne energije elektrane je 1.230.000.000 eura. Svu ovu energiju u proteklom periodu je kompletno preuzela Hrvatska - navodi Krvavac u izvješću.

Inače, hidroenergetski sistem Orlovac sastoji se od sistema kanala, tunela, brana, takozvanih injekcionih zavjesa, akumulacija, bazena, pumpnih stanica, cjevovoda i strojara elektrana. Na teritoriju BiH nalazi se deset energetskih objekata koji se koriste za proizvodnju struje u Hrvatskoj, pet više nego u toj zemlji! Sama akumulacija Buško jezero ima korisnu zapreminu od 782 kubna metra i površinu od šest tisuća hektara.

- Ovaj slučaj podsjeća me na kravu muzaru, gdje je krava u BiH, a vime u Hrvatskoj. BiH je zemlja čiji se hidropotencijal najviše pljačka u Europi! U pitanju su milijarde maraka. Pljačka se putem objekata u čijoj je izgradnji i BiH učestvovala - kaže inženjer Krvavac.

On ističe da su troškovi izgradnje sustava Orlovac, a preko preuzete električne energije, davno vraćeni Hrvatskoj i da odmah treba otpočeti pregovore s predstavnicima Hrvatske radi iznalaženja načina za raspodjelu proizvedene električne energije iz HE Orlovac između BiH i Hrvatske.

Podjela struje popola

Prema mišljenju inženjera Krvavca, dosadašnju i buduću proizvedenu električnu energiju iz sistema Orlovac trebalo bi raspodjeljivati na bazi vrijednosti objekata sustava koji se nalaze na teritoriju dvije zemlje, potopljenog i trajno izgubljenog zemljišta za poljoprivredu i druge namjene.

Također, u obzir bi se morali uzeti smanjenje proizvodnje hidroelektrana u slivovima rijeka Vrbas i Neretva zbog prevođenja voda, klimatološki i drugi utjecaji zbog novoformiranih akumulacija i promjene režima podzemnih i nadzemnih voda.

Nadalje, Krvavac pojašnjava da bi, prema elaboratima relevantnih stručnjaka, podjela struje između BiH i Hrvatske treba biti u omjeru 50:50.
STRUJNA AGRESIJA Hrvatska nam je uzela čak 2,39 milijardi KM!

dnevnik.ba