Hrvatska kao zemlja snova za jednog Nijemca

Dirk Guhl
No, ovaj članak donosi jednu sasvim drugu priču.

Ovo je članak o jednom Nijemcu koji je svoju rodnu domovinu, koja je pružila (i još uvijek pruža) dom i sigurnost brojnim iseljenicima iz naših područja, odlučio zamijeniti Hrvatskom. On se zove Dirk Guhl i toliko voli našu zemlju i naše ljude da je odlučio napustiti svoj dobro plaćeni posao i bezbrižnu egzistenciju u Njemačkoj kako bi mogao živjeti u Hrvatskoj - u zemlji svojih snova, kako ju naziva.

Njegova ljubav prema našim krajevima datira još od 1980. godine, kad je kao dijete iz ondašnjeg DDR-a prvi put bio na liječenju u Velom Lošinju. Ukupno je četiri puta 80-ih godina dolazio zbog zdravstvenih tegoba u ovaj idilični otočni gradić, a rezultat tog boravka bilo je njegovo potpuno ozdravljenje - astma i neurodermatitis su zauvijek nestali. No, nije nestala i potreba za ponovnim dolaskom. Naprotiv, ona je rasla i rasla te je prerasla u nešto doista posebno. Predivna sjećanja na dane djetinjstva u Velom Lošinju i duboka zahvalnost zbog ozdravljenja do te mjere su obilježili Dirka da je on sve više i više posvećivao svoje vrijeme Hrvatskoj. Organizirao je (i još uvijek organizira) niz susreta djece koja su boravila na liječenju u Velom, stupio u kontakt i sastajao se s odgajateljima i njegovateljima koji su bili tamo zaposleni (među kojima je i njegova „zamjenska mama" Livia) te je na taj način proputovao cijelu Hrvatsku uzduž i poprijeko. Tako se učvrstila njegova ljubav prema ovoj zemlji i njezinim ljudima, osobito prema Slavoniji i Slavoncima, te je naposljetku nadjačala i želju za ostankom u udobnosti njemačkog luksuza. Svojom ljubavlju Dirk je „zarazio" i suprugu Simone koja ga je pratila na putovanjima diljem Lijepe Naše i koja ga je podržala u odluci da se preseli u zemlju svojih snova. Nije ga zadržavala jer je osjetila da je njegova ljubav prema Hrvatskoj nezadrživa i da će on uvenuti ukoliko ne ostvari svoju želju za životom u domovini svog srca. Bez njezine potpore i razumijevanja, priznaje on, njegov san nikad ne bi postao stvarnost.

Tako je novi život u Hrvatskoj mogao početi. Prvo je živio u Slavoniji - u Požegi i Kutjevu, a sad je u Velom Lošinju. Zašto Slavonija i zašto ju naziva svojom sudbinom? - E to je opet posebna priča. O njoj ćemo uskoro imati prigodu čitati i u njegovoj knjizi pod naslovom „Anči. Der Weg (m)einer Liebe" (Anči. Put jedne (moje) ljubavi). Ona će za par mjeseci biti tiskana na njemačkom, a zatim će uslijediti i objavljivanje njezine inačice na hrvatskom jeziku. Knjiga je posvećena djevojci Anamariji (Anči) koja je svojom životnom energijom do te mjere oduševila Dirka i njegovu suprugu da je on odlučio napisati knjigu za nju, a naslovnu stranicu je dizajnirala Simone. Prihodi od prodaje namijenjeni su Anamariji koju su upoznali 2008. godine na Festivalu u Pitomači, gdje je nastupala u tamburaškom sastavu Garavuše. Osim toga, za nju su prošle godine dali snimiti i pjesmu „Anamarija". Knjiga je ujedno i Dirkova biografija te donosi njegova sjećanja iz djetinjstva u Velom Lošinju, opise dojmova s putovanja, uvid u prijateljstva koja su se tijekom vremena razvijala, susret i druženja s Anamarijom, odluku o preseljenju u Hrvatsku te doživljaje iz života u novoj domovini. Autor otkriva da to djelo piše s mnogo emocija. U samom predgovoru možemo pročitati sljedeće:

„Moja knjiga je iznimno emotivna. Već i najmanja iskra je dovoljna da rasplamsa vatru strasti."

Dirkova knjiga je knjiga o jednoj velikoj ljubavi i neobičnom putu čovjeka koji je odlučio slijediti svoje srce.

Poželimo da ta ljubav urodi bogatim plodovima i da ne doživi razočarenje. Držimo fige za Dirkov uspjeh kako bismo se i sami uvjerili da je doista moguće postići sreću i ispunjenje u Hrvatskoj, da je u njoj moguće izgraditi divnu budućnost, da se isplati zasukati rukave te da se čistim srcem, radom, znanjem i upornošću može oplemeniti taj raj na zemlji.

Oni koji žele znati nešto više o svemu, otkriti Dirkovu „Osobnu želju" i poslušati pjesmu „Anamarija", mogu posjetiti sljedeću stranicu: www.dirkguhl.com ili podržati njegova nastojanja na sljedećim profilima društvenih mreža:

www.facebook.com/dirkguhl

www.facebook.com/pages/Anci-Der-Weg-meiner-Liebe/343646042447845

https://twitter.com/DirkGuhl

https://plus.google.com/101650557759093229830