Hrvatska je zauzela 20. mjesto na listi najljepših država svijeta

Hrvatska, prirodne ljepote

Svaka zemlja na svijetu ima nešto za ponuditi. Bilo da se radi o lokalnoj kuhinji, revolucionarnoj arhitekturi ili čak mnogo više od toga. No, ljepotu je teško kvantificirati, pa zato Svjetski ekonomski forum svake godine objavljuje svoje Izvješće o konkurentnosti zemalja u putovanju i turizmu.

Ona istražuje po kojim se kriterijima svjetske zemlje rangiraju na temelju različitih faktora, od sigurnosti do životnog vijeka pa čak i do prirodnih resursa. Također, uzima u obzir i detalje poput ukupnog broja životinjskih vrsta, broja UNESCO-ve svjetske baštine i 'atraktivnosti prirodnih dobara'. Na tom popisu našla se i Hrvatska na visokom 20. mjestu, a uz nju stoje i zemlje poput Islanda, Kostarike, Novog Zelanda i Austrije.

U opisu Hrvatske stoji opis lokacije, odnosno kako je postavljena između Balkana i srednje Europe. Navode i da je Hrvatska zemlja vapnenačkih špilja, valovitih polja i bijelih šljunčanih plaža. Najpoznatije vode u zemlji nalaze se u unutrašnjosti nacionalnog parka Plitvička jezera, sustava slapova, špilja i 16 terasastih jezera koja pokrivaju čitav spektar plavo-zelene boje.

Spomenuli su i obalu Jadranskog mora i tvrde kako je ona uistinu bez premca, te da je okružena s više od 1.000 otoka okruženih nemoguće čistom vodom. Od planinskih ljepota spomenuli su Dinarske Alpe koje pružaju predivan pogled ali i doprinos cjelokupnom krajoliku Hrvatske. Također opisuju i vrtoglavi vrhove i špilje u blizini obale koje spajaju i prelaze u poljoprivredna zemljišta na području sjeveroistoka Hrvatskog zagorja, prenosi Conde Nast Traveler.

Osim Hrvatske, na popisu se našlo još 39 zemalja, a ovo su sve navedene:

1. Kostarika

2. Island

3. Novi Zeland

4. Austrija

5. Dominikanska Republika

6. Kanada

7. Norveška

8. Švicarska

9. Mauricijus

10. Španjolska

11. Meksiko

12. Australija

13. Grčka

14. Kenija

15. Namibija

16. Finska

17. Čile

18. Tajland

19. Filipini

20. Hrvatska

21. Portugal

22. Cipar

23. Venecuela

24. Bocvana

25. Crna Gora

26. Oman

27. Nepal

28. Brazil

29. Sejšeli

30. Slovenija

31. Peru

32. Šri Lanka

33. Japan

34. Sjedinjene Američke Države (SAD)

35. Italija

36. Turska

37. Južna Afrika

38. Indija

39. Maroko

40. Kolumbija