Hrvatska gorska služba spašavanja dobila pet novih dronova

dronovi, HGSS
Na veći broj intervencija koji se očekuje u ljetnim mjesecima HGSS odgovara modernizacijom opreme i nabavkom pet novih bespilotnih letjelica prilagođenih upravo potrebama njihovih spasilačkih timova. Nabavku novih bespilotnih letjelica omogućio je Allianz, od danas novi partner HGSS-a.

Svoju dosadašnju flotu od pet dronova koji su postali neizostavni dio potraga za stradalima HGSS će ojačati s još pet novih, najmodernijih bespilotnih letjelica dobro opremljenih kamerama za još lakše i preciznije pretraživanje teško dostupnih terena. Modernizacija i upotpunjenje opreme uvelike će im olakšati rad te omogućiti da modernu tehnologiju koriste na teritoriju čitave Hrvatske, 24 sata dnevno, što dosad nije bilo moguće. Nove letjelice olakšat će rad spasitelja, povećati brzinu potraga te pridonijeti većoj sigurnosti i HGSS-ovaca i stradalih. Na taj način HGSS dodatno unapređuje svoj rad u skladu s najvišim svjetskim standardima.

Kupnja dronova kojima će unaprijediti rad HGSS-a tek je početak dugoročne suradnje HGSS-a i Allianza Zagreb koje je povezala ista misija pružanja sigurnosti i pomoći u nesrećama i kriznim događajima. Kupnja dronova rezultat je brze reakcije Allianza na stvarne potrebe HGSS-a, kojeg i u budućnosti nastavlja pomagati u radu.

„Allianzu je briga za sigurnost građana i pomaganje u teškim trenutcima srž posla i svrha postojanja, baš kao i HGSS-u zbog čega je uspostavljanje naše suradnje logičan korak. Rad i djelovanje HGSS-a koji našim građanima i brojnim turistima koji posjećuju Hrvatsku omogućavaju da se osjećaju još sigurnije i dobiju pomoć i u najtežim situacijama izuzetno su vrijedni tim više što se radi o volonterskom angažmanu. Zato smo ponosni što smo u mogućnosti biti partner i podržati rad HGSS-a. Briga za zajednicu i pozitivan doprinos društvu ne samo kroz naš posao već i podržavanjem ovakvih vrijednih organizacija ili inicijativa dio su našeg društveno odgovornog angažmana. Ova donacija dronova je tek početak našeg prijateljstva s HGSS-om kojem želimo pomoći da dodatno unapređuje i širi svoje aktivnosti", komentirao je pokretanje novog partnerstva Boris Galić, predsjednik Uprave Allianza Zagreb.

„Na nabavku dronova uz samu potrebu iskazanu od strane HGSS-a potaknulo nas je i Allianzovo globalno sponzorstvo nad Profesionalnom ligom utrka dronova (Drone Racing League) koje postaju sve popularniji sport u svijetu. Dronovi i njihova široka primjena u svim sferama poslovanja i života postali su i sastavni dio našeg poslovanja jer smo prepoznajući rastuće potrebe klijenata omogućili i njihovo osiguravanje razvojem posebnih polica osiguranja", dodao je Boris Galić.

Iako HGSS ima posla tijekom cijele godine s više od 1000 akcija spašavanja tijekom godine čak polovica spasilačkih akcija događa se u tri ljetna mjeseca. U deset godina broj intervencija je narastao pet puta, a godišnje se povećava za 20 posto, radi čega HGSS procjenjuje da će se u sljedećih deset godina količina njihovog angažmana utrostručiti. Za takav trend povećanja zaslužan je prvenstveno sve veći broj turista, osobito onih koji uživaju u avanturističkim aktivnostima u prirodi, zbog čega se HGSS posebno priprema za svaku ljetnu sezonu. HGSS-u, koji se financira iz državnoga i proračuna lokalnih samouprava, ovakva podrška itekako mnogo znači.

„Zbog značajnog rasta našeg angažmana financijska sredstva koja dobivamo iz državnog i proračuna lokalnih samouprava nisu dostatna da pokriju sve naše potrebe, posebice kada je riječ o nabavkama nove opreme i modernih tehnologija. Zato nam je partnerstvo poput ovog koje uspostavljamo s Allianzom dobrodošlo i vrlo vrijedno. Za novu smo se sezonu sada dodatno opremili dronovima koji za 15 minuta mogu pretražiti područje od oko 30 hektara. To nekoliko desetaka naših ljudi inače radi satima. Dron teren može detaljnije pretražiti, osobito ako je nepregledan, dok helikopter koji leti brzinom od oko 60 km/h ne ostavlja mnogo vremena spasiteljima da brzo uoče objekt i reagiraju. Kamere koje nosi dron snimaju sve što „vide" te nam šalju snimku koju iznova možemo pregledavati nekoliko puta i tako uočiti ako nam je nešto promaknulo. Iz svega ovoga jasno je koliko nam znače ovi dronovi za potrebe još više i brže spašenih života", izjavio je Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja koji u akcijama spašavanja sudjeluje već više od 40 godina.

Najčešći uzroci nesreća u prirodi koje navodi HGSS su padovi i poskliznuća, a jedna od opasnosti u visokim planinama za hladna vremena je i pothlađivanje. Najveći rizik postoji kod individualaca koji sami i nepripremljeni odlaze najčešće na planine uz obalu, što je uzrok čak 90 posto pogibija, a često stradavaju i berači šparoga, gljiva te skupljači puževa.