Hrvatska će uskoro morati početi sa primanjem izbjeglica

europska komisija

Prema UN-ovim procjenama, samo ove godine je više od 60.000 ljudi pokušalo preći Sredozemno more, a više od 1.800 ih se utopilo. Broj umrlih je dvadesetak puta viši nego u istom razdoblju prošle godine. Migranti se odlučuju na tako riskantne poteze zbog strašnog zlostavljanja kojem su izloženi u Libiji, tvrdi Amnesty International.
Prijedlog Europske komisije će također sadržavati i okvir za organizaciju legalnog načina dolaska migranata u Europu, kako ne bi morali pribjegavati krijumčarima ljudi.

Jednoglasnu odluku neće biti lako donijeti

Međutim, zemlje članice EU će morati donijeti jednoglasnu odluku za te kvote, a o tome će se rapravljati na summitu koji će biti održan krajem lipnja.

Odobravanje tog prijedloga neće biti baš jednostavno, najviše zato što se Velika Britanija protivi tome. S druge strane, Njemačkoj bi to odlično došlo zato što su samo prošle godine primili više od 200.000 zahtjeva za azilom.

Kvote, kad bi bile uvedene, bi bile određivane mnogim faktorima; broj stanovnika u zemlji, ekonomski pokazatelji i broj odobrenih zahtjeva za azilom. Ovaj prijedlog je tek posljednji u nizu koraka Europske unije kako bi se spriječile smrti migranata na Mediteranu.

Krijumčari ljudima siluju i muče izbjeglice

Danas će povjerenica EK za vanjsku politiku Federica Mogherini tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a upotrebu sile protiv krijumčara ljudima iz Libije. Bez dopuštenja UN-a, upotreba sile za zaustavljanje brodova u libijskim ili međunarodnim vodama bi bila protuzakonita.

Libijski veleposlanik pri UN-u, Ibrahim Dabbashi, je izjavio da je Libija protiv takvog prijedloga. "Europska unija nije ništa pitala libijsku vladu. Ne znamo koje su njihove namjere, kakve vojne akcije žele provesti u našim teritorijalnim vodama i zbog toga smo zabrituni." rekao je Dabbashi.

Amnesty International je rekao da je oružana akcija iznimno problematična zato što takve mjere sprječavanja krijumčara, bez davanja alternative ljudima koji bježe iz Libije, neće riješiti probleme migranata i izbjeglica.

Krijumčari ljudima sustavno zlostavljaju migrante. Mnoge izbjeglice su prijavile silovanja, otmice i mučenja. Kako je to rekla jedna sirijska obitelj: "Bili smo suočeni sa smrću u Libiji pa smo odlučili riskirati smrt barem pokušavajući doći u Italiju.

telegram.hr