Hrvatska aktivira optužnicu za ratne zločine protiv Dudakovića?

Atif Dudaković
Kako navodi Večernji list, pravosuđe Hrvatske godinama prikuplja dokaze, a neke optužnice su završene, ali nisu aktivirane.

Kao jedan od primjera, list navodi slučaj vezan uz generala bivše Armije RBiH Atifa Dudakovića, kojeg hrvatska javnost najviše pamti sa snimke od 6. kolovoza 1995., u vrijeme Oluje. Televizije su tada zabilježile susret na rijeci Korani i rukovanje hrvatskog generala Marijana Marekovića i zapovjednika V. korpusa bivše Armije RBiH Dudakovića, koji je tada Hrvatima zahvalio zbog spasa i deblokade Bihaća.

Ali četiri godine prije tog događaja Dudaković je bio major JNA te je, kako je to poslije pokazala i snimka iz JNA, koju je 2006. u posjedu imala Nova TV, zapovjedao je napadom tenkovsko-mehanizovane kolone koja je poslije spalila hrvatsku općinu Lovinac i sva okolna sela. Tada je i u kasnijim danima masakrirano nekoliko desetina Hrvata, a njih oko 2.000 spasilo se pješke, kroz šume i vrhove Velebita.

Hrvatsko pravosuđe (u Rijeci) pokrenulo je i suđenje zbog tih zločina pa se bilo zainteresiralo i za ulogu Dudakovića. Ali sudilo se samo Srbima, i to u odsutnosti. Večernji list doznaje da je za Dudakovića DORH prikupio dokumentaciju vezanu uz njegov ratni put 1991., kao časnika JNA, a koja ga tereti za sudjelovanje u ratnim zločinima kod Lovinca, kao i u napadima na Zadar.

Dudaković je u Zadru završio srednju školu, 1976. završio je vojnu akademiju KoV JNA, smjer artiljerija, a kada je počeo sukob u Hrvatskoj, 1991. bio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru, imao čin majora JNA, a obavljao je i funkciju načelnika artiljerije u brigadi u Kninu, kada mu je zapovjednik bio Ratko Mladić.

Optužnica protiv Dudakovića je kompletirana, a navodno ju je u ladicama DORH-a zadržao bivši glavni državni tužitelj Mladen Bajić. Navodno je DORH istraživao i eventualno Dudakovićevo sudjelovanje u slučaju ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, koji je pogubljen svega nekoliko mjeseci prije Oluje, a sumnjalo se da su ga likvidirali pripadnici bivše Armije RBiH. Dudaković je ove optužbe odbacio.

List navodi da su i Sefer Halilović, Nedžad Ajnadžić, Melvudin Bešić, Sead Delić, Nahid Mehić, Mirsad Bezdob Kan, Nedeljko Veraja i kao časnici bivše JNA sudjelovali u sukobu na prostoru Hrvatske.

Večernji list