Hrvati iz Hercegovine čije prezime nije domicilno, prvi su na udaru policije u Vrgorcu

Podsjetimo, djelatnici Policijske postaje Vrgorac dobili su popis od 1200 imena koje moraju provjeriti u dva tjedna i ako utvrde da ne stanuju na navedenoj adresi, odjaviti ih. Rezultati i bilješke s terena svaki dan šalju se nadležnim službama u Ministarstvu unutarnjih poslova.

S nekoliko policajaca koji krstare svakodnevno po Vrgoračkoj krajini u potrazi za fiktivno prijavljenim građanima iz susjedne Hercegovine, razgovarali smo, ali uz njihov uvjet da im s imenima ne izlazimo u javnost.

- Zapovijed je stigla iz Zagreba da to moramo napraviti, a mi moramo raditi svoj posao. Sa svakakvim situacijama se susrećemo, vjerujte da ni nama nije nekada ugodno - kazali su nam policajci. Mnogi se pitaju tko je došao do popisa birača, koji bi trebao biti tajni dokument, i na njemu zaokružio 1200 imena onih koji, po nečijem mišljenju, na žive na vrgoračkom području.

Budući da je Vrgorac malo mjesto, već se spekulira o nekim imenima i razlozima zašto su to napravili. Vrgorčani pozdravljaju sređivanje popisa birača, no kažu da su to nadležne institucije trebale učiniti vlastitim izvidima, a ne na osnovi nečijeg dopisa na kojemu su zaokružena "čudna imena i prezimena".

Neki su brisani a da im se nije pokucalo na vrata?

Nekoliko obitelji požalilo nam se kako su izbrisane, a da policija nije uopće pokucala na njihova vrata te da će pokrenuti sudske postupke zbog toga. Tako su se ovih dana na meti policije našli ljudi zbog svojih prezimena koji godinama žive na području Vrgorca, poput obitelji Šatria Ćamilia iz Milošića, koji je albanskog podrijetla, ali se oženio iz vrgoračkog sela, te je nakon desetljeća rada u Njemačkoj i sagradio kuću u ovome mjestu.

- Suprug mi je cijeli život radio u Hrvatskoj, odnosno u Vrgorcu, tu je zaradio i mirovinu te plaćao porez cijelo vrijeme. Djeca mi pohađaju školu u Tinovu gradu, svi smo vezani uz to mjesto. On je nekada stanovao kod sestre koja živi u tome mjestu i mi smo se tu prijavili. Malo živimo u Vrgorcu, a malo u Veljacima kod Ljubuškoga, gdje imamo dosta zemlje koju obrađujemo.

Koliko smo čuli, policija nas je jednom tražila na toj adresi i nije pronašla, a sada će nas vjerojatno odjaviti. Što nam je napraviti? - pitala nas je jedna gospođa iz Veljaka, ljubuškog sela tri-četri kilometra udaljenoga od državne granice. Pritom je istaknula kako nitko od njenih ne izlazi na izbore, niti ih zanima politika, već se bore da prežive iz mjeseca u mjesec.

Zaštitu traže od HOO-a i Ivana Zvonimira Čička

Ima slučajeva da je policija, navodno, kucala i na vrata obiteljima s prezimenima Akmadžić i Bunoza iz Stilja, koja su se prije nekoliko godina s područja Gruda i Ljubuškoga doselile u ovo mjesto, ili Pavlovića u Vrgorcu, jer, po nekomu, ta prezimena nisu domicilna, pa su zato zaokružena i obilježena. Stoga su se pojedinci iz te skupine pismeno požalili Hrvatskom helsinškom odboru i njegovu predsjedniku Ivanu Zvonimiru Čičku.

Premda u Hrvatskoj ima mjesta s puno više prijavljenih fiktivnih građana, Vrgorac je postao sinonim za kršenje zakona po tom pitanju. Iz dobro obaviještenih policijskih izvora doznajemo kako policija u pravilu napravi tri provjere kako bi utvrdila stanuje li neka osoba na prijavljenoj adresi, te ako nakon toga utvrdi da osoba tu ne stanuje, može pokrenuti postupak njezine odjave.

U kojem će vremenskom razmaku policija obavljati provjere, to ovisi o njihovoj procjeni, kaže naš izvor. Jasno, u obzir se uzimaju i druge spoznaje, primjerice svjedočenje susjeda da određena osoba stalno ne stanuje u dotičnoj kući. Nekoliko odvjetnika s kojima smo razgovarali o ovom slučaju i postupcima ističu kako je zakon pun rupa i nejasnoća te da će dovesti do velikog broja tužbi.

Slobodna Dalmacija