Hrvati iz dijaspore tretirat će se kao stranci!

prebivalište, zakon o prebivalištu, hrvati bih, ustav, sabor
Posljednjih dana naše uredništvo primilo je mnogo poziva hrvatskih državljana, ne samo iz naše zemlje, nego i iz Njemačke i Austrije, koji su se raspitivali na koji način će nakon usvajanja zakona raspolagati svojom imovinom. Naime, najviše nedoumica i kontroverzi izazvala je činjenica predložene izmjene zakona još uvijek nisu uzele u obzir odnose s drugim zakonima, pogotovu onima koji tretiraju način plaćanja pristojbi i poreza na imovinu.

Tako je jasno, kazao je naš izvor iz Hrvatskog sabora, da će se na imovinu koju Hrvati iz dijaspore koji imaju dvojno prebivalište, primjenom novog zakona morati početi plaćati određene pristojbe i poreze. Konkretno, uzmemo li primjer hrvatskog državljanina koji trenutačno živi i radi u Berlinu, a posjeduje kuću u Hrvatskoj, na račun dvojnog prebivališta do sada nije morao plaćati dodatne poreze i pristojbe.

Međutim, kada zakon stupi na snagu, te se taj građanin iz Njemačke odrekne prebivališta u Hrvatskoj, imovinu će i dalje moći posjedovati, ali kao strani građanin, te će na nju plaćati kudikamo veće poreze i pristojbe. Drugo pitanje koje se nameće kada je u pitanju imovina, jest na koji način će hrvatski državljani iz inozemstva izdavati svoju imovinu u Hrvatskoj. Kako navode brojni hrvatski političari iz BiH, to pitanje još uvijek nije jasno definirano, ali i kod ove problematike vrlo je izgledno kako će primjerice građanin iz BiH, koji se odrekao prebivališta u Hrvatskoj, sada državi plaćati veće pristojbe i poreze.

S druge strane, ne treba posebno naglašavati da će primjena novog zakona također otežati svim Hrvatima iz dijaspore proceduru prilikom kupnje nekretnina u Hrvatskoj. Naime, kako se prilikom upisa imovine u gruntovnici morala pokazati osobna iskaznica, s dvojnim prebivalištem Hrvati iz svih europskih i svjetskih zemalja imali su sva prava kao i Hrvati iz Hrvatske.

Nakon usvajanja Zakona o dvojnom prebivalištu, oni koji se odreknu hrvatskog prebivališta, nekretnine u Hrvatskoj kupovat će kao strani državljani što će iziskivati puno veće financijske izdatke. Sve u svemu, naš se sugovornik slaže da su izmjene Zakona o prebivalištu vrlo loše donesene brzo i bez duboke analize, prepisane iz starog jugoslavenskog zakona, te na kraju djelomično i neustavne.
(DN livno-online)