Hrvat i Srbin se vole: ‘Prvi smo u Hrvatskoj sklopili gay brak’

Srbin, Hrvatska, gay brak

Tih dana sam imao veliku tremu, to je ipak bila povijesna stvar. Da u Hrvatskoj nismo mogli stati pred matičara, sigurno bismo se odselili u zemlju gdje je to moguće, prisjetio se Ivan Zidarević u razgovoru za 24sata.hr.

Na današnji dan prije pet godina sa svojim partnerom prvi u Hrvatskoj sklopio je životno partnerstvo.

- Biti prvi dobar je osjećaj, posebno jer je on Hrvat, a ja Srbin. Čini mi se ništa logičnije, zbog svih sila koje nas spajaju i koje su puno više od onih koje nas potencijalno razdvajaju - istaknuo je Zidarević.

Sklapanje životnog partnerstva, unatoč velikom interesu, uspjeli su zadržati daleko od očiju javnosti, a u tome su im uvelike pomogle zaposlenice u matičnom uredu.

U Gradskoj vijećnici rekli su “da” pred dvije matičarke, kumovima, nekoliko prijatelja i tadašnjim ministrom Arsenom Baukom, koji im je donio simboličan dar, kravate.

Iako su se od tada do danas stvari u društvu promijenile nabolje, Zidarević kaže da ne bi ništa mijenjali.

'Ozbiljnije prijetnje prijavljujem policiji'

- Mislim da bismo napravili isto kao i tad, jer je sklapanje braka ili životnog partnerstva osobna stvar onih koji se vole i dijeli se s bližnjima - rekao je.

Na pitanje je li u Hrvatskoj teže biti gay ili Srbin odgovara:

- U ovih pet godina života u Hrvatskoj imam samo pozitivna iskustva, unatoč svim mojim identitetima. Zbog aktivizma dobijem ponekad koji šovinistički komentar, ali je to sve na nivou virtualnog svijeta, nikad uživo. Naravno, ozbiljnije prijetnje prijavljujem odmah policiji. Hrvatsko društvo, iako zadnjih mjeseci čitamo o više šovinističkih ‘ispada’, iz mojeg je iskustva podnošljivije prema svojim gay sugrađanima.

Otkriva i da ovih dana očekuje poziv iz MUP-a kako bi riješio pitanje stalnog boravka, a nakon toga i državljanstva, jer Hrvatsku smatra domovinom.