HRT pristrano informira pretplatnike o Istanbulskoj konvenciji

Marijan Knezović, HTV, HNS, ravnatelj HRT-a , hrvatski sabor, Goran Radman, HRT, ravnatelj HRT-a , HRT, ravnatelj HRT-a , Goran Radman, Hrvatska radiotelevizija, napadi na novinare, istambulska konvencija, HRT, HRT, javna tv, prosvjed, HRT, Siniša Kovačić, HRT, programsko vijeće
... Renatu Kuniću i Bruni Kovačeviću, dopis u kojim ih je upozorila da je HRT jučer, 21. ožujka 2018. godine, u emisiji Tema dana grubo prekršila profesionalnu etiku i zadaću javnog servisa.

U spomenutoj emisiji čija je tema bila Istanbulska konvencija, urednik Branko Nadžvinski je imao dva gosta, saborske zastupnike Furia Radina i Ivana Vrdoljaka, koja su oba gorljivo zastupala ratifikaciju Istanbulske konvencije. Međutim, u Hrvatskom saboru postoji niz saborskih zastupnika iz različitih stranaka koji se protive ratifikaciji Istanbulske konvencije, kao i mnoge udruge, građani i intelektualci. Kao javni servis HRT si ne bi smio dopustiti da predstavlja samo jednu od dviju strana - onu za ratifikaciju, te time uskrati građanima RH pravo na istinito i potpuno informiranje.

"HRT ne može i ne smije biti PR ured premijera Plenkovića i popuštati političkom pritisku s Trga žrtava fašizma", navodi se u dopisu.

Osim navedenog, gosti u spomenutoj emisiji su navodili neistine kao argumente zašto bi Hrvatska trebala ratificirati Istanbulsku konvenciju.

Građanske inicijativa je zatražila od HRT-a da i drugoj strani omogući isti tretman i na taj način ispravi ovu veliku profesionalnu grešku.

"Stoga Vas molimo da nam do ove subote 24. 3. omogućite gostovanje u istoj emisiji kako bismo argumentirano objasnili kako Istanbulska konvencija donosi ideološke odredbe o "rodu kao društvenom konstruktu odvojenom od spola", obvezu financiranja organizacija civilnog društva i proizvoljni nadzor odbora GREVIO nad Vladom i državom koja konvenciju ratificira", stoji u dopisu Građanske iniciajtive Hrvatska protiv Istanbulske konvencije.