HOS-ovci traže zaštitu od Plenkovića

za dom spremni, jasenovac, za dom spremni, IX. bojna HOS-a "Vitez Rafael Boban" , dragovoljka HOS-a, jasenovac, Charles Billich, hos, ploča, spomen ploča, skidanje ploča, HSP AS H, ploča, hos
Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (SUDHOS) u ponedjeljak je u Osijeku od premijera Andreja Plenkovića zatražio da zaštiti pripadnike HOS-a, sve hrvatske branitelje i dragovoljce te čast i poštenje pripadnika HOS-a, čija se imena nalaze na spomen-ploči u Jasenovcu.

Predsjednik SUDHOS-a Borislav Barišić na konferenciji za novinare kazao je kako pripadnike HOS-a pojedini političari i male skupine posljednjih dana nazivaju fašistima, što je, kako drži, prevršilo svaku mjeru, posebice kada su u pitanju poginuli pripadnici HOS-a.

Oni koji nas nazivaju fašistima i ustašama, neće nas uvući u 1941., niti u 1945. godinu, jer je HOS nastao 1991. godine, iz prijeke potrebe obrane Hrvatske u Domovinskom ratu, kazao je Barišić ocijenivši kako pripadnike HOS-a nitko ne može izbrisati iz hrvatske povijesti.

Stoga je od premijera zatražio da ih zaštiti te poručio kako neće sjediti i gledati kako se skida ploču u Jasenovcu i da će upotrijebiti sva legalna sredstva, uključujući i referendum te obraćanje međunarodnim sudovima.

Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški ocijenio je vrlo opasnim izjave Predraga Štomara, Furia Radina, Milorada Pupovca, u kojima govore da su obilježja HOS-a, koje su bile legalne postrojbe Oružanih snaga RH, fašističke oznake.

Problem je u tome što to govore saborski zastupnik, potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik Vlade RH, pa očekujemo očitovanje premijera i predsjednika Sabora, je li to ujedno stajalište Vlade i Sabora, kazao je Glogoški dodavši kako imaju ‘B' i ‘C' opciju, ako se predsjednik Vlade ne očituje'.

Zamoljen da pojasni o kojim se opcijama radi Glogoški je ustvrdio kako je ‘sigurno da su obje opcije zakonske' te da će ‘poštovati odluku Vlade neovisno o tome kakva bila'.

Svjedoci smo da se oni koji su branili RH i hrvatski narod, danas nazivaju fašistima. Vidjeli smo prije nekoliko mjeseci što je predsjednik Vlade napravio s onima, koji nisu imali iste stavove, kao i ostali članovi Vlade. Očekujemo od premijera da se javno očituje, je li izjava Predraga Štromara stav cijele Vlade, ako nije, vjerujemo da znamo kako će postupiti, rekao je Glogoški.

Glogoški smatra i kako bi pozadina svega ovoga mogao bi biti zakon o hrvatskim braniteljima, koji u rujnu ide u saborsku proceduru, te da se, po izjavama Pupovca i Štromara o pripadnicima HOS-a, može zaključiti da oni neće dići ruku za taj zakon.

‘Je li ovo njihov izlaz iz te situacije, na to oni moraju odgovoriti', ustvrdio je Glogoški.