Horor u susjedstvu: Vrane napadaju djecu!

vrane

Ptice stvaraju buku od koje ne može da se spava i raznose đubre iz kanti. Očajni građani došli su na ideju da dovedu sokola ili jastreba kako bi rastjerao vrane i riješio njihove probleme.

Koliko su problem vrane, kojih kako tvrde hrvatski mediji ima oko 23.000 u Zagrebu, pokazuje i činjenica da u nekim dijelovima Zagrepčani ne otvaraju prozore zbog buke, a u Remetinačkom gaju klupe su zaprljane izmetom, dok je livada na kojoj se vrane skupljaju već godinama prazna. Slična situacija je i u drugim dijelovima grada, a zabilježeni su i napadi na ljude.

- Do sada smo zabilježili dva napada na ljude, a ugrožena su i djeca, jer postoje gnijezda uz dječiji vrtić. Najviše je bilo napada na pse, dešavalo se da ih čerupaju da bi skupile pseću dlaku za gnijezdo. Teško je prebrojiti koliko ih je, ali sigurno svako treće drvo ima po dva-tri gnijezda. U Parku mladenaca je izbrojano čak 30-ak gnijezda - ističe Pasanec.

- Ovo je potpuno prirodno i jeftino rješenje koje bi smanjilo populaciju sive vrane i vratilo ravnotežu u eko sistem. Ne želimo da vrane nestanu nego da se vrate ptice koje su one rastjerale.

Ovim ne strada ni jedna životinja i efikasnije je od rušenja gnijezda, jer se time među vranama stvara agresija - rekla je Gordana Pasanec, potpredsjednica Udruženja građana Siget koja je pokrenula inicijativu.

Dozvolu za sokolara stanari su tražili od nadležnih i odgovor očekuju uskoro. Prema procjeni pokretača inicijative, sokolara bi platili oko 25 eura, a on bi tijekom zime, prije sezone gniježdenja, dva-tri puta pustio sokola, odnosno jastreba, i na taj način rastjerao vrane.