HNS BiH i HDZ BiH: Poziv na izbore za predsjednika RH

 Dragan Čović
Hrvatice i Hrvati,
hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini,

Pred nama su novi izbori, ovaj put izbori za predsjednika Republike Hrvatske.
Pozivam Vas da u nedjelju, 28. prosinca iskoristite svoje građansko pravo te glasujući na biračkim mjestima u Bosni i Hercegovini sudjelujete u izboru novog hrvatskog Predsjednika.
U prilog vašem izlasku na birališta ide i činjenica da je djelomično uvažen zahtjev Hrvatskog narodnog sabora BiH o povećanju broja biračkih mjesta kako bi se smanjile gužve te većem broju hrvatskih državljana u Bosni i Hercegovini omogućilo da lakše i brže ostvare svoje biračko pravo i ispune svoju građansku obvezu. U nedjelju, na dan izbora mogu glasovati i oni koji se nisu prethodno registrirali uz predočenje hrvatske putovnice.
Kao predsjednik HDZ BiH i Hrvatskoga narodnog sabora BiH osjećam potrebu podsjetiti na značaj ovih izbora posebno za nas, Hrvate u Bosni i Hercegovini. Republika Hrvatska i naša je Domovina za koju nas veže hrvatski nacionalni identitet, ali i žrtva brojnih naših sunarodnjaka iz Bosne i Hercegovine koji su kad je zatrebalo među prvima krenuli u obranu njezine opstojnosti i slobode. Njihova žrtva, zajednička povijest i nacionalne vrijednosti, ali i naša svekolika i svakidašnja povezanost i upućenost jednih na druge, obvezuju nas na aktivno sudjelovanje i u izboru Predsjednika RH čiji smo i sami državljani.
Predsjednik Republike Hrvatske predsjednik je svih njezinih državljana, a na poseban način Ustav je regulirao obvezu Države, a samim tim i Predsjednika, da skrbi o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Hrvati i hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini, s pravom očekuju da se Republika Hrvatska i njezin Predsjednik zalažu za legitimna prava hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, ali i za stvaranje novog, pozitivnijeg ozračja unutar međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini.
Zbog svega navedenoga, a cijeneći iznimno dobru suradnju s HDZ-om RH i njihovu punu potporu HDZ-u BiH i Koaliciji stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora BiH na proteklim Općim izborima u BiH, u ime HDZ BiH i stranaka okupljenih u koaliciju Hrvatskog narodnog sabora BiH i u svoje osobno, još jednom Vas pozivam da izađete na izbore za predsjednika Republike Hrvatske, te date svoj glas Kolindi Grabar Kitarović, predsjedničkoj kandidatkinji HDZ i drugih stranaka koje su okupljene u koaliciju „ZA BOLJU HRVATSKU".

Predsjednik HNS BiH i HDZ BiH
Prof. dr. sc. Dragan Čović