FOTO  Hercegovina.info u Haagu: Hrvatski generali izjavili da nisu krivi

Den Haag, sud, hrvatski generali, Den Haag, Proces u Haagu, ICTY, Međunarodni sud pravde ICJ, Srbija, Hrvatski pravni tim

Njihove obrane i Tužiteljstvo iznosili su svoje viđenje o vojnim i pravnim aspektima granatiranja u operaciji Oluja. Sudu su se prvi put obratili generali.

Žalbena konferencija u procesu generalima

Borili smo se na život i smrt protiv vojne sile kako bi obranili svoju zemlju, kazao je, između ostaloga, general Gotovina. Nisam bio nepogrešiv, ali nikad nisam želio ni pristao na to da i jedan čovjek treba stradati ili mu se prava moraju ograničiti zato što je Srbin. Znam da su moji postupci tijekom Oluje bili ispravni i zadovoljan sam što moje zapovijedi tome svjedoče.

Časni sude ne tražim nikakve usluge. Uvjeren sam da su moji postupci bili postupci časnog vojnog časnika. Sagledajte moje potupke u tom kontekstu, i bit ću zadovoljan, kazao je.

U svom obraćanju general Markač kazao je da je uvjeren u pravednost ovog suda i svoju nevinost. Iznenađen sam navodima o vojnoj operaciji Oluja koji pogrešno interpretiraju ono što se događalo na terenu. Iskreno vam žlim reći - nisam član udruženog zločinačkog pothvata i ratni zločinac. Nikad i nitko prije, tijekom i nakon operacije Oluja nije mi ukazao na eventualno nezakonito ponašanje MUP-a i redarstvenih snaga.

Nisam činio ni prikrivao nikakav zločin, jer to nije u skladu s mojim svjetonazorom. Izvršavao sam naredbe svojih nadređenih u svrhu oslobađanja okupiranih terotorija. Suosjećam sa svima koji su pri tome doživjeli bilo koji gubitak. Časni sude - nisam kriv, i zahvalan sam vam što ste mi pružili priliku da vam se ovom prilikom obratim, kazao je u svom obraćanju Markač.

Iz Den Haaga Miroslav Buhač