Hercegovačke studente Hrvatska vlada ostavila bez novca

Studenti Sveučilište Mostar
Povodom Odluke o poništenju Odluke o dodjeli stipendija, koju ste donijeli 16. siječnja 2014., izražavamo nezadovoljstvo zbog izostanka detaljnijeg obrazloženja iste. Budući da ste ovom Odlukom ipso iure poništili svih 630 ugovora sklopljenih s korisnicima prava na stipendiju, te im na taj način neupitno nanijeli financijsku štetu i dodatne troškove, obrazloženje o kakvim je postupovnim nepravilnostima riječ, minimum je koji se očekuje od jednog državnog ureda u upravnom postupku.

Naime, Vi kao Državni ured za Hrvate izvan RH na svojoj ste službenoj internetskoj stranici 11. 6. 2013. objavili Natječaj za dodjelu studentskih stipendija studentima za akademsku godinu 2012./13. Već tada je bilo jasno kako je Natječaj kasno raspisan, budući da se njime studenti stipendiraju za, sada već prethodnu, akademsku godinu. Ipak, sljedeći događaji zasjenili su tu činjenicu. Rezultate smo čekali punih pet mjeseci. Zatim, u potpisanim ugovorima obavezali ste se na isplatu stipendija do kraja tekuće kalendarske godine, dakle do kraja 2013. godine, što se nije dogodilo. Točka na „i" jest ova Odluka od 16. siječnja, na koju smo primorani izraziti protest, nakon kojeg nam preostaje jedino tužba upravnom sudu.

Materijalna šteta mogla bi nastati onim studentima koji su, u vremenu dok je trajao Natječaj, imali pravo aplicirati na Natječaj za stipendiju i potpisali ugovor, a koji su u međuvremenu okončali svoj studij, ukoliko u novom Natječaju pravo sudjelovanja na istom budete zadržali samo za one koji su upisani u tekuću akademsku godinu. Troškovi će sigurno nastati kod svih, budući da mnoge potvrde, koje dokazuju stanja i prava koja se moraju ponovo dostaviti, nisu besplatna. Štete i troškovi prisutni su i u drugim oblicima, prije svega zbog raznih odugovlačenja i propuštanja rokova.

Slijedom svega navedenog, od Vas tražimo i očekujemo sljedeće:

Razmotrite mogućnost da umjesto raspisivanja ponovnog Natječaja, u najkraćem roku donesete novu Odluku o dodjeli stipendija na temelju prethodno pristiglih prijava, budući da prethodni Natječaj nije osporen niti u sadržajnom niti u formalnom smislu. Ako je bilo nepravilnosti u postupanju Vaših službenika, oni se mogu otkloniti i bez ponovnog slanja dokumentacije od strane studenata. Ukoliko smatrate da to nije moguće, onda očekujemo detaljno obrazloženje i u svezi s tim.