FOTO  HDP 'Dr. Rudolf Horvat' – Pohod na Imotsku krajinu

HDP Dr. Rudolf Horvat

... projekt o manje poznatim događajima iz hrvatske povijesti. U jesen 2007. u radu joj se pridružio povjesničar Stipo Pilić. Od tada su zajednički istraživali u svim arhivima u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji, a od 2008. do 2011./2012. radili su na projektu Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu "Ratni zločini počinjeni nad hrvatskim građanima potkraj i neposredno nakon Drugog svjetskog rata (1944.-1946.)".

Rezultati njihovih istraživanja objavljeni su u većem broju knjiga i znanstvenih članaka među kojima je naročitu pažnju privukao onaj o poslijeratnom logoru Jasenovac.

Fokus istraživanja naše udruge je na "kontroverznim" temama iz suvremene hrvatske povijest odnosno svima onima koje su iz političkih i ideoloških razloga dosada bile kontaminirane. Radi boljeg povezivanja s drugim osobama zainteresiranim za slične teme, u proljeće 2008. Blanka Matković i Stipo Pilić osnovali su udrugu Hrvatska družba povjesničara Dr. Rudolf Horvat nazvanu po znamenitom hrvatskom povjesničaru i autoru knjige "Hrvatska na mučilištu" Rudolfu Horvatu.

Udruga je registrirana pri Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, njezinim članom može postati svaka fizička osoba i pravna osoba koja teži promoviranju istine o Hrvatskoj, njene povijesti i kulture te koja Upravnom odboru podnese zahtjev za primanje u članstvo na email adresu [email protected].

Svi naši članovi su volonteri i povijesnim temama bavimo se kao hobijem. Iako među nama ima osoba sa završenim magisterijima i doktoratima iz povijesti, nitko među nama nije ustvari zaposlen kao povjesničar te za rad koji prezentiramo na našoj web stranici www.croatiarediviva.com nije plaćen. Svojim istraživanjima bavimo se u svoje slobodno vrijeme i o svom trošku.

Članovi naše udruge su svojim dosadašnjim radom i zalaganjem dali ogroman doprinos razotkrivanju dosada skrivenih detalja iz moderne hrvatske povijest te su sudjelovali u objavljivanju preko 20 knjiga, 50-tak znanstvenih radova i većeg broja feljtona i novinskih tekstova o temama iz starije i novije hrvatske povijesti.

Među članovima naše udruge je i Nikola Banić čije tekstove o manipulacijama brojem žrtava u Jasenovcu čitatelji mogu redovito čitati u Hrvatskom tjedniku. Osim toga, u posljednje vrijeme u Hrvatskom tjedniku objavljujemo tekstove naših članova o lustraciji, a ranije ove godine objavljen je i dokument s popisom likvidiranih Imoćana iz Blankine knjige „Split i srednja Dalmacija u dokumentima Ozne i Udbe (1944.-1962.), Zarobljenički logori i likvidacije" koju zainteresirani čitatelji mogu naručiti putem našeg email po cijeni od 150 kuna.

Naime, naša udruga se posebno angažirala u radu na istraživanju povijesne istine u doba prije i nakon Drugog svjetskog rata za područje Imotskog i Imotske krajine. S ponosom možemo reći da petinu članova naše udruge Možemo reći da je unutar udruge osnovan imotski trio kojeg sačinjavanju- mr.sc.Blanka Matković, studentica povijesti Magdalena Vuković i gimnazijalac Ivan Vujčić. Istraživanja su dovela do pripreme velike i opširne knjige s podatcima o progonjenim, ubijenim... U tijeku je priprema čak dvije knjige

Prva knjiga je ona Blanke Matković koja je već završena, a trenutno izrađujemo kazalo nakon čega knjiga ide u tisak. Riječ je o knjizi na oko tisuću stranica dokumenata o svim selima Imotske krajine od 1944. do početka 1960-ih godina. Dokumenti objavljeni u knjizi prikupljeni su između 2006. i 2011. u fondu Sekretarijata za unutrašnje poslove (SUP) za Dalmaciju i u fondu Službe državne sigurnosti (SDS) RSUP-a SRH. Dakle riječ je o dokumentima Ozne i Udbe, a većina nikada ranije nije objavljena.

Među njima se nalaze razni popisilikvidiranih, nestalih, suđenih, zatočenih, „narodnih neprijatelja", „ratnih zločinaca", iseljenika u prijeratnoj i poslijeratnoj emigraciji, osoba na izdržavanju kazne i osoba kojima je bilo oduzimano državljanstvo.Ova zbirka dokumenata predstavlja značajan doprinos istraživanju suvremene povijesti Imotske krajine, a brojni dokumenti, objavljeni u ovoj knjizi, po prvi puta otkrivaju stvarnu sudbinu mnogih Imoćana koji su do objavljivanja ove zbirke bili tek „nestali na Križnom putu".

Stoga se nadamo da će ova knjiga pomoći naročito obiteljima stradalnika kojima preko 70 godina nije bilo dozvoljeno znati istinu o njihovima bližnjima iako je ta istina bila zapisana nadohvat ruke - u lokalnoj Ozni i Udbi.

Druga knjiga je djelo Ivana Vujčića. Ivan je rođen 2002.g. a istraživanjem povijesti počeo se baviti 2015.godine. Od tada skuplja razne podatke, slike i informacije vezane za hrvatsku povijest, a osobito na temu Hrvatske povijesti u 20.st. Dopsinik je web portala komunistickizlocini.net na kojem intezivno piše članke o prošlosti Hrvata za doba komunizma. Fokus njegove knjige je na Bleiburgu, Križnom putu i Imoćanima u tim turbulentim vremenima.

Rad na svojoj knjizi započeo je u rujnu 2016. , knjiga sadrži mnogo podataka i informacija, tako i svjedočanstava sa Bleiburga i Križnog Puta. Na oko 150 stranica opisana je tužna i krvava epizoda hrvatske povijesti. Tisak i promocija knjige predviđeni su za prosinac ove godine.

Ovim putem pozivamo sve ljude koji su u mogućnosti da financijski potpomognu tisak ovih izdanja koja nisu vrijedna samo za Imotski nego već i za čitav hrvatski narod. Uplate se mogu izvršiti na broj računa: IBAN: HR75 2340 0091 1108 7391 9. Za uplate iz inozemstva potreban je i SWIFT: PBZGHR2X. Za primatelja naznačite: Hrvatska družba povjesničara "Dr. Rudolf Horvat", Krsišće 25, 10000 Zagreb.
Autor: Ivan Vujčić-član HDP „Dr.Rudolf Horvat"